Киномания 2019: EVA препоръчва

eva.bg 18 November 2019

„Джуди“

Киномания 2019 предлага много интересни заглавия. Ето някои акценти:

„Джуди“ на режисьора Рупърт Гулд разказва драматичната житейска история на голямата холивудска звезда Джуди Гарланд, а за ролята, която прави Рене Зелуегър, вече се носят легенди.

„Засукан свят“ на Мариус Куркински по едноименния разказ на Николай Хайтов. Историята на Милю, роден като извънбрачно дете  и отхвърлен от обществото, е заснета в няколко села около Ивайловград. В главните роли, освен самият Куркински, гледаме Камен Донев, Велислав Павлов, Анна Пападопулу, София Бобчева, Димитър Рачков и др.

„Един дъждовен ден в Ню Йорк“ - филмът на Уди Алън, който платформата Amazon отказа да разпространява заради коментари на режисьора по повод движението #MeToo и скандала около все още недоказаните в съда твърдения на осиновената дъщеря на режисьора Дилан Фароу, че като дете е била подлагана на системен сексуален тормоз от Алън. Историята е за младата двойка Гетсби и Ашли, които пристигат в Ню Йорк и там се сблъскват челно с всякакви житейски изкушения. Оператор е маестро Виторио Стораро.

„Истина“ е първият филм на големия  японски режисьор Хирокадзу Корееда, чието действие се развива извън родината му. Историята е за възрастна кинозвезда (Катрин Деньов), на която й се налага да възстанови връзката с дъщеря си (Жюлиет Бинош).

„Матиас и Максим“ на френското „дете-чудо“ Ксавие Долан, който е редовен гост на фестивала в Кан от почти тийнейджърска възраст. Филмът разказва за двама млади мъже, които са приятели от деца, но една случка ги кара да погледнат един на друг по различен начин. Чувствителен, раним, проницателен и изключително талантлив, до този момент Долан никога не ни е предлагал клишета.

„Болка и величие“ – новият филм на Педро Алмодовар  с участието на неговите (пък и наши) любимци  Антонио Бандерас и Пенелопе Крус. Творбата е с автобиографични мотиви и мнозина вече я определиха като поредния шедьовър на маестрото.

Нови български филми - „Котка в стената“ на Весела Казакова и Мина Милева, „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов.

Класики - Селекцията от избрани класически филми  започна още на 6 ноември с прожекция на „Александър Невски“ на Сергей Айзенщайн и Дмитрий Василев и включва още: „Дерсу Узала“ на Акира Куросава, „Буч Касиди и Сънданс Кид“ на Джордж Рой Хил, „Волният ездач“ на Денис Хопър, „Роди се звезда“ на Джордж Кюкор с Джуди Гарланд, „Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели  и задължително „Един мъж и една жена“ на Клод Льолуш.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР