„Война на световете” избухва тази вечер

Днес от 21 ч. по телевизия Fox с два епизода стартира новият сериал по знаменития роман на Хърбърт Уелс.

Ирина Иванова 31 October 2019

Излъчване: всеки четвъртък от 21 ч. по два епизода

Снимка: Fox

„С безгранично самодоволство хората кръстосваха насам-натам земното кълбо, заети с дребните си дела, безгрижно убедени в господството си над материята” – това е едно от първите изречения в прословутия фантастичен роман на Хърбърт Уелс „Война на световете”, излязъл на 30 октомври през 1938 г., т.е. преди 81 г. Романът не излиза тихо и кротко в книжно тяло, а под формата на радиопиеса по CBS, режисирана от великия американски кинорежисьор Орсън Уелс, в която актьори се представят за министри и съобщават, че Америка е атакувана от извънземни сили и американската армия търпи нечуван погром. Радиопиесата предизвиква бясна паника сред слушателите и дълго време напрежението не може да бъде потушено, тъй като никой не вярва, че става въпрос за чиста проба фалшива новина.

Романът на Уелс и до днес си остава класика в научно-фантастичния жанр. Екранизиран е неведнъж – през 1953 г. от Байрон Хаскин със спечелен Оскар за визуални ефекти, през 2005 г. от Стивън Спилбърг с Том Круз и Дакота Фанинг и в тв сериал от 43 епизода, излъчени между 1988-1990 г. (по-скоро базиран на идеята на Уелс, но не и истинска екранизация).

На 31 октомври по телевизия Fox тръгва новият сериал по култовия роман „Война на световете”. Действието се развива в настоящето. Астрономи улавят сигнали, доказващи съществуването на извънземен интелект по неопровержим начин. Съвсем скоро обаче се оказва, че така дългоочакваният контакт, който човечеството очаква от векове, се развива със светкавична скорост, абсолютно непредвидим е и не подлежи на никакъв контрол. Извънземната атака предизвиква глобален апокалипсис, оцеляват само малки групи хора, които постепенно започват да осъзнават защо се случва всичко това и че земляните съвсем не са просто невинни жертви. Извънземното нашествие всъщност изважда наяве най-дълбоките противоречия на човешката природа, подлага на изпитание вярата, морала, връзките между хората, както и способността ни да прощаваме, да помагаме и да обичаме.

Сериалът на Fox те приковава пред екрана още с първите си кадри, в които усещаш съспенса под повърхността на случващото се. Превъзходно намерен ритъм, далеч от обичайната екшън динамика, сходен с темпото на трилъра. Разгръщането на героите – ученият Хелън Браун (Елизабет Макгавърн), неврологът Бил Уорд (великолепният Гейбриъл Бърн), бившето дете войник Карим Гад Уич Мачар (Байо Гбадамоси), тийнейджърката Емили Грешам (Дейзи Едгар Джоунс) и др. - се случва постепенно и започваш да разплиташ техните историите и да разбираш колко сме свързани всички и как наистина всяко трепване на крило на пеперуда тук се усеща и на най-далечната планета.

Сериалът обещава да не ни остави на мира.

Припомняме, че първите 2 епизода са днес от 21 ч.

Повече тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР