Как да сме слънчеви и през есента

Как да се справим с есенната депресия

eva.bg 16 September 2021

Макар през последните години  да се радваме на красива и слънчева есен, застудяването и усещането за наближаващата зима обикновено са част от причините да се чувстваме меланхолични. По-ранното стъмване и събуждането по тъмно (за по-ранобудните) също оказват своето влияние. Започваме да забелязваме, че безпричинно сме разтревожени и нервни. Това състояние, ако видимо няма по-дълбок корен, се свързва с така наречената „есенна депресия“, която спада към сезонните афективни разстройства, към които много хора са предразположени.

Освен апатичността, част от симптомите са нужда от сън, трудности в концентрацията и лесна загуба на енергия. Затова трябва да помогнем на организма си да се справи и да започнем да се чувстваме отново жизнени. Ето на какво да наблегнете, ако се припознавате в симптомите:

Витамин D и омега-3 мастни киселини

Всичко започва с храната, с която зареждаме организма си. Витамин D е много важна част от диетата, особено през есента. Така нареченият „слънчев витамин“, който обикновено си набавяме лесно от силното слънце през топлия сезон, сега можем да приемаме допълнително. Освен това витамин D благоприятства имунната система. Така ще допринесете за предотвратяването на неприятните настинки и боледувания, които правят тялото ви още по-немощно. Ако не искате да приемате витамин D като хранителна добавка, можете да си го набавяте чрез храната. Той се съдържа в сьомгата и рибата тон, в портокаловия сок и киселото мляко.

Омега-3 мастните киселини са помощник при есенна депресия, защото доказано допринасят за синтеза на серотонин. Омега-3 мастните киселини се намират в по-мазните риби (скумрия, херинга) и ядки като ленено семе, орехи и тиквени семки.

Физическа активност и чист въздух

И тук обяснението е просто – когато се движим, тялото ни произвежда ендорфин или „хормон на щастието“. Ако спортувате, ще се чувствате много по-жизнени и ще подобрите тонуса си. Ако имате такава възможност, тичайте в парка. Тренировките на открито подобряват настроението значително, защото дневната светлина повлиява положително депресивните състояния. Дори да не е за физическа активност, а само за разходка, излизането навън може само да помогне. Чистият въздух действа невероятно на тялото и ума.

Останете активни

Макар и времето да се влошава, това не трябва да ограничава срещите ви с приятели и близки. Ходете по мероприятия и събития и се обкръжете от позитивни хора. Усамотяването може да е полезно за момент, но не трябва да продължава дълго, защото може да се затворите в себе си. Ако останете активни, ще се чувствате такива. А няма нищо по-хубаво от усещането за пълноценност.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР