Манаки – история в снимки

16 October 2019

Изложбата „Манаки – история в снимки“ продължава линията на галерия Синтезис да показва значими автори, работили в началото на 20-ти век. Тя включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898 – 1935 г. Желанието им да съхранят времето им отрежда място в историята на световната кинематография като първите ѝ майстори от Балканите. Въпреки това, до края на живота си те остават верни на фотографията, отнасят се към нея като към занаят и изкуство, използват всички възможности на фотографията като медия и дори се прехранват от нея.

Фотографският архив на Янаки (1878-1954) и Милтон (1880-1964) е съхранен благодарение на интереса на публиката към движещите се образи, които двамата създават през първите години на 20-и век. Фотографското наследство на Манаки включва 18 513 негатива, включително 7115 стъклени плаки. Към тях можем да добавим и 10 952 оригинални хартиени копия и голям брой автентични документи.



Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода – времето, което прекарват в Янина (Гърция) и Битоля (Северна Македония). Изложбата е резултат от 15-годишното проучване на архива на братя Манаки от Роберт Янкулоски. Изложените фотографии са репродуцирани от оригиналните стъклени плаки. Изложбата се открива на 17 октомври и ще продължи до 16 ноември в галерия Синтезис.

„Често си задавам въпроса: какво отличава Янаки и Милтон от останалите фотографи на тяхното време? Питам се: артисти ли са, или просто занаятчии? Докато разглеждах Битолските архиви, попадах на „снимките за спомен“ – серии от студийни портрети, които ме караха да мисля, че те са били по-скоро майстори на занаята. Но винаги след това откривах фотографии, които разсейваха всички мои колебания и потвърждаваха безспорно артистичните им умения. Тогава доволен правех пауза.“ - Роберт Янкулоски

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР