Деми Мур - ранена от любов богиня

Блестящи медно-златисти очи, приятен дрезгав глас, тяло в съвършена форма и дълга, гъста тъмнокестенява коса, наследство от индианското племе чероки, което английските и шотландски корени не успяват да заглушат, Деми Мур притежава онзи Х фактор на звездността, който приковава погледите и кара камерата да я обожава.

Лилия Илиева 02 October 2019

Снимка: getty images/guliver

Деми е първата холивудска актриса, счупила клишето, че мъжете трябва да са по-високо платени от жените, една от 50-те най-красиви хора в света според сп. People, филмовa продуцентка (притежава собствена продуцентска компания Moving Pictures), автор на песни, модел и собственичка на колекция от 2000 кукли, за които мечтае да направи музей.

Родена е в малкото градче Розуел в Ню Мексико, чиято слава се свързва с кацането на извънземен кораб през 1947 г. Майка й, тогава на 19 години, я кръщава Деметрия, вдъхновена от марка шампоани, чиято реклама видяла в женско списание. А биологичният й баща Чарлз Хармън, служител във Военно-въздушните сили на САЩ, ги изоставя, когато Деми е на два месеца. Години наред тя смята за свой баща втория мъж на Вирджиния - Дан Гайнс - чаровник, хазартен и саморазрушителен тип с хубаво чувство за хумор. Двамата с майка й пият и се бият. И въпреки  насилието в дома им Деми признава, че в детството си се е чувствала обичана. Притесняват я само непрекъснатите местения заради честите смени на работата на Дан. Той издържа семейството, работейки като рекламист в печатни медии, но тежките му проблеми с алкохола са причина да мигрира от фирма на фирма. На всеки шест месеца Деми и по-малкият й брат Морган са в различно училище. Докато тя навърши 14 години и се установят в Лос Анджелис, са живели на 40 различни места. Тези непрестанни пътувания я учат да се вписва в най-различна среда, да се адаптира бързо и да се разбира с всякакви хора, в същото време я правят неуверена и несигурна. „Когато се местиш толкова често – споделя тя, - навсякъде започваш от нулата. Нямаш история, нито представа кой си.“ Кльощава е с едно криво око, което „бяга“ ту навътре към носа, тук в другата посока навън и има много ниско самочувствие. Оперират я два пъти, за да го коригират. А неувереността си компенсира с опитите да подражава на звездите в списанията, телевизията и киното, от които се учи как да се държи и да изглежда.

Твоят бивш ли?

На тринайсет години случайно вижда в брачното свидетелство на родителите си, че са се оженили четири месеца след раждането й. Майка й заявява, че датата е сбъркана. След няколко дни Деми, която е чувала за предишен брак на Вирджиния, директно я пита: „Твоят бивш ли е истинският ми баща?“ И получава отговор: „Да.“ Две седмици по-късно Деми е на гости при своя леля от Тексас и споделя откритието си. Оказва се, че Чарлз Хармън живее наблизо, и тя за първи път среща биологичния си баща. От което не й остават кой знае какви спомени, освен яснотата, че неин истински родител е този, с когото е прекарала детството си и на когото знае, че винаги може да разчита.  


с първия си съпруг Фреди Мур

Голяма работа, женен

Година по-късно Дан Гайнс и майка й се разделят и Вирджиния се мести с децата си в Западен Холивуд, където започва работа във фирма за дистрибуция на списания. След още две, едва на 37, вторият баща на Деми се самоубива. Тя не приема лесно смъртта му, защото много го обича. По онова време вече живее сама и работи като модел за „Елит моделс“ под псевдонима Вивиан Полентие. Появява се за първи път на корица на порносписанието Oui, след като излъгва, че е на 18 г. Среща и първата си любов – Фреди Мур. Той е женен, на 29 години и е китарист и солист на групата Boy. Запознават се в клуб в Ел Ей. Деми няма 17, ама не й пука от нищо. Харесва го и го пожелава. Скоро заживяват заедно и година по-късно, след развода му, се женят. “Бях млада – свива рамене тя. – Не мислех за последствията. Във връзките с женен мъж има толкова адреналин. Сега съжалявам, че може би съм наранила някого.” Три от песните на групата на Фреди са по нейни текстове, участва във видеото им It’s Not a Rumor.

Кое е това момиче?

Деми ходи и на курсове по актьорско майсторство. Вдъхновява се от своя съседка германка. Момичето е пристигнало в САЩ с майка си и с желанието да се занимава с кино. Деми е впечатлена как едва на 17 някой може да е толкова наясно със себе си и с това какво иска. Помага й с четенето на сценариите на английски за филмите, в които тя играе. След като съседката й напуска сградата, в която живеят, пътищата им никога повече не се пресичат. И Деми е споделяла неведнъж в интервюта, че не е сигурна дали Настася Кински си спомня изобщо за тогавашното им приятелство.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР