Бриджит Макрон пак ще става учителка

Първата дама на Франция ще преподава в парижко училище, но този път учениците й ще са възрастни

eva.bg 18 September 2019

Снимка: getty images/guliver

Няма как да не сте чували тази така френска, така романтична и толкова „скандална“ история за любовта между 41-годишния президент на Франция Еманюел Макрон и първата дама – 66-годишната Бриджит. Запознават се, докато е негова учителка, впоследствие тя изоставя работата си като преподавател по литература, за да подкрепи политическата му кариера.

Сега 66-годишната половинка на президента обяви, че е дошло време да се завърне в класната стая. Тя ще преподава в училище за възрастни в парижкото предградие Clichy-sous-Bois. Първата дама е помогнала за създаването на този учебен център, където ученици ще бъдат хора между 25 и 48-годишна възраст, които не успяват да си намерят работа или не са завършили гимназиалното си образование. Целта е да получат нужните квалификации и умения, за да им се помогне в търсенето на работа и поприще за развитие.

Пред журналисти Бриджит Макрон заяви, че е леко нервна от факта, че й предстои да се завърне в класната стая, но пък проектът бил прекалено важен за нея. Не знаем дали Еманюел Макрон не изпитва известна ревност относно завръщането й в училище и в тази връзка няма как да не ви припомним любопитната история за любовта между президента и първата дама:

Запознават се, когато Бриджит е вече майка на три деца и преподава в частния католически лицей „Провиданс“ (от френски – „провидение“), основан от йезуити. Там учи и дъщеря й Лоранс, която първа й споменава за съученика си Еманюел. Бил „луд“ – знаел „всичко за всичко“. За него говорят и колегите й.

Заинтригувана от малкия гений, госпожа Озиер, както е фамилията й тогава, му предлага да посещава театралния й клуб. На първата им среща Еманюел се качва на сцената и изпълнява монолог от пиесата „Жак и неговия господар“ на Милан Кундера. Бриджит е очарована.

„Беше много въздействащ, много ме впечатли – споделя тя в интервю. – Личеше му, че е свръхнадарен.“ И 15-годишният Макрон е очарован от учителката. Той я убеждава да направят заедно сценична адаптация на пиесата „Изкуството на комедията“ на Едуардо де Филипо. „Писането ни събираше всеки ден и създаде невероятна близост помежду ни“ – споделя Бриджит пред „Пари мач“. – Малко по малко се оказах тотално завладяна от неговата интелигентност.“

В края на учебната година Макрон й признава за любовта си. Баща му, професор по неврология, и майка му, педиатър, не са възхитени от увлечението на сина си. По тяхно настояване и заради желанието на мадам Озиер Макрон напуска училище и довършва средното си образование в престижната гимназия „Анри IV“ в Париж. Преди да замине казва на учителката си: „Каквото и да правите, ще се оженя за вас“.

„С продължителни телефонни обаждания от Париж малко по малко той срази съпротивата ми – признава тя. – Тази любов отнесе всичко по пътя си и ме докара до развод. Беше невъзможно да й устоя.“

Когато Еманюел навършва 18 г., Бриджит се развежда и се премества в Париж. Двамата стават двойка официално. Еманюел завършва блестящо философия и работи като асистент на прочутия френски философ професор Пол Рикьор. По-късно, през 2001 г., се дипломира и в престижния Институт по политически науки, а след това и в Националното висше училище по администрация – елитно учебно заведение, възпитало редица френски министри и президенти.

На 24 г. се присъединява към Социалистическата партия и заедно с това се занимава с корпоративно банкиране и прави сделка за 9 милиарда евро, от която печели 9 милиона. Постигнал финансова независимост, през 2007 г. се жени за любимата си Бриджит. Той е на 29 години, а тя – на 54.

На 36 години Еманюел става министър на икономиката, най-младият, заемал този пост от времето на Валери Жискар д’Естен. Наричат го френския Тони Блеър и новото лице на социализма. Когато го назначават за министър, Бриджит прекъсва работата си на учителка, за да му помага. Негови сътрудници казват, че той не прави нищо, без да е попитал за мнението й – от решението да уволни някой служител до избора на костюма и на прическата си. В началото на политическата му кариера Бриджит не се появява публично до него. В новините говорят за нея като за мистериозната му половинка. Първата им публична поява е на 2 юни 2015 г. на държавна вечеря по повод официалната визита на испанското кралско семейство. Отначало Бриджит се смущава, а след това – по собствените й думи – става президент на фенклуба на собствения си съпруг и лека полека усвоява статута на „жената на“, наложен й от пресата.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР