Спомени от старите ленти

Минало нес(ъ)вършено

11 September 2019

Откриването на паметника

Финалната поанта на тазгодишното издание на Габровското биенале се завърта около темата история, паметници и Бузлуджа.

На 13 септември, от 18,30, в Музея на хумора и сатирата в Габрово се открива изложбата „Нонументи“, която представя авторската селекция на платформата Nonument.org на паметниците, създадени като възхвала на политически или исторически събития.

Включени са интересни примери от Централна и Източна Европа, сред които силен акцент е паметникът на връх Бузлуджа, изграден по поръчение на Българската комунистическа партия през 1981-а и известен като "Чинията". Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

Ден по-късно, но от 14 часа, на връх Бузлуджа, пред "Чинията", ще се представи и интерактивният спектакъл „Нонументи“ на драматургичната група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби. Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, в която публиката участва активно, следвайки провокативните насоки, които й дават организаторите. Комуникацията се случва, благодарение на смартфони и слушалки, които трябва да си носите. Организаторите на събитието – ЛИГНА и Информбюро Асоциация (България) са осигурили транспорт от сборни пунктове в Габрово, Казанлък и Велико Търново.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР