Почина Питър Линдберг, последният мохикан във фотографията

Септемврийската корица на EVA е вдъхновена именно от Линдберг

eva.bg 04 September 2019

Снимка: instagram

Сбогувахме се с Питър Линдберг – фотографът, на когото дължим появата на феномена на супермоделите на 90-те. Питър почина на 74-годишна възраст, а новината бе съобщена в официалния му профил в Instagram.

Последната корица на списание ЕVA - за септемврийския ни брой с Елена Ерешова, е дело на фотографа Светослав Караджов и е вдъхновена именно от Питър Линдберг. Търсене на естествената красота, без показност, колкото се може по-семпло и без да се бяга от несъвършенствата, които обикновено липсват в един добре подреден кадър, където от модела се изисква да влезе в роля, различна от себе си.

Сам Линберг наричаше себе си „последният мохикан“, защото черно-белите му фотографии, с които е известен, не претърпяват никакъв ретуш, те са съвсем откровени, сурови, истински: „Не виждате ли поезията в това да бъдете несъвършени?!“, бе големият му въпрос, който отеква веднъж по време на фотосесия за Vogue, когато пред обектива стои красавицата Лара Стоун и всички на терен се опитват да коригират несъвършенствата на визията на супермодела.

„Обожавам бръчките около очите. Те са доказателство за това, че човек се е усмихвал искрено и широко. На лицето се отпечатва характерът, жизненият опит, затова аз съм категорично против ретуша. За съжаление обаче съм последният мохикан“, казваше Питър, който винаги се е противопоставял на естетиката, проповядвана от козметичните компании, търсещи съвършенството.

Неслучайно Линдберг си извоюва място до най-добрите в изкуството на фотографията, създавайки свой собствен почерк. За него казват, че е „ловец на души“ и е единственият, който може да изкара истинското Аз на своите модели.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР