Радикална, танцуваща, свободна

Шарон Еял показва как се танцува любовта в Пловдив

10 September 2019

Шарон Еял

Снимка: Eyal Nevo

Тя вярва, че тялото не само говори, а мисли. Тя казва, че нейният мозък е нейното тяло – и обратното. Вижда човека като едно неразривно цяло, а не като съвкупност от органи, части и разум в обвивка от плът. Тя е Шарон Еял, израелският оникс на съвременната танцова сцена, чийто хореографски почерк е едновременно радикален и нежен, механизиран и естествен, омайващ и най-вече – уникален. Когато танцува, тя не следва правила, а вътрешния си глас.

Шарон Еял идва в Пловдив през първия уикенд на октомври, за да ни покаже движения, каквито не сме виждали досега, и, разбира се, най-новото си творение. Спектакълът ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето завършва прочутата трилогия на Еял за любовта – за опиянението, отдаването и изгубването на най-великото от всички чувства. На сцената на Дом на културата „Борис Христов“ и в две поредни вечери по време на фестивала ONE DANCE WEEK ще видим как група танцьори пресъздават процеса на възстановяване от раздялата и откриването на нови пътища.

Шарон Еял и нейната половинка в живота Гай Бехар, мултимедиен дизайнер и популярен диджей, създават L-E-V Company през 2013-а година. Техните продукции бързо се превръщат в дългоочаквани събития, тъй като вплитат оригинален движенчески език, мултимедия, драматургия, страст и мода. Те събират артисти с безкомпромисна физика и танцувална техника, които критиците описват като „желязо под кадифена ръкавица“ и „стомана, която се движи“.

Вече на 48 години, Шарон Еял рядко участва в своите представления. Но не се притеснява от старостта. Напротив – цени я. „Обичам зрелите танцьори. Обичам да виждам техния опит, нежност, знания, усмивки, емоции. Всичко това става друго ниво, друг пласт“, казва тя в свое интервю.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР