Животът свършва със сватбата

Създателите на „Докато смъртта ни раздели” са се опитали да превърнат невеселата констатация, под която би се подписал всеки заклет ерген, в страшен филм за лов на хора.

Адриана Попова 23 August 2019

„Докато смъртта ни раздели” е нещо като сватбена антиутопия. Вместо първа брачна нощ красивата булка Грейс получава особен подарък от богатото семейство на съпруга си. По стара традиция всеки нов член на фамилията трябва да изтегли карта и да изиграе някаква игра с останалите. И докато Грейс се шегува, че ще скъса всички на шашки, се оказва, че играта, в която трябва да участва, е доста по-груба. Ще й се наложи да бяга, да разкъса красивата си сватбена рокля и да използва странни оръжия в извратената криеница, в която може да разчита само на помощ от съпруга си. Дали?

Доброто, което можем да кажем за хоръра „Докато смъртта ни раздели”, е че с него вероятно някой е изпълнил годишния си план си за хоръри. И че актьорският състав е съвсем приличен. Самара Уивинг в ролята на булката е физическо копие на Марго Роби с огромните си очи и скандинавска, а всъщност австралийска, красота. Адам Броуди, когото познаваме от „Ориндж Каунти”, прави каквото може като двойнствения брат на младоженеца. Най-познатото име във филма е Анди Макдауъл. 25-те години, които минаха от участието й в „Четири сватби и едно погребение”, са оставили отпечатък върху лицето на бившата моделка, но то е придобило изтънченост, която донякъде й липсваше в по-младите години. Анди (61 г.) е от красавиците в киното, които подобно на Шарън Стоун, Брук Шийлдс, Джоди Фостър, Сигорни Уивър, Изабел Юпер, Изабела Роселини, не са прибягвали до пластични операции. Сега цялата е очи и усмивка.

В „Докато смъртта ни раздели” с оригинално заглавие „Ready or not” прастарият ужас от лова на хора се бори с буквализма на пресъздаването му. По същата тема съществуват доста по-добри образци, да си спомним само „Игрите на глада”, в който изгря звездата на Дженифър Лорънс. (Има един непревзимаем връх, но той е по-скоро литературен - "Повелителят на мухите", едно от най-болезнените разсъждения за човечността.) Красивата Самара Уивинг ще трябва да почака още за големия си пробив, засега ще я запомним най-вече със секси сцената, в която къса дантелената си рокля. Каква съсипия!

Режисьори на филма са Мат Бетинели-Олпин и Тайлър Гилет.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР