Защо зеленият чай трябва да стане част от режима ви

Време е за топъл чай!

eva.bg 24 November 2022

Зеленият чай е едно от съкровищата на Древен Китай. Независимо, че е открито преди толкова векове, то все още не е загубило своята скъпоценност. Той се приготвя единствено от листата на чаения храст. Зеленият чай се използва за медицински и козметични цели, като една от невероятните му способности е да повдига настроението с финия си аромат и вкус. Ето няколко основни свойства на този еликсир за нашето тяло.

За ума

Зеленият чай е източник на кофеин и оказва ефект върху сърдечно-съдовата система, но без да причинява нито тахикардия, нито тремор, с което кафето не може да се похвали. Също така той е богат на аминокиселината Л-теанин, която помага за релаксацията, подсилва чувството на щастие и намалява тревожността. Но най-важната функция на тази аминокиселина е, че предотвратява болести като Алцхаймер и Паркинсон.  

За тялото

Зелената напитка е полезна за метаболизма, изгаря мазнините и ни зарежда с енергия. Високото ниво на полифенолите в нея има противовъзпалителен ефект, забавя стареенето и укрепва имунната система. Така че, ако се борите с излишните килограми, зеленият чай може само да ви бъде от полза, поддържайки ви свежи и енергични. 

За красотата

Една-две чаши зелен чай дневно ускоряват водообмена в тялото, което е много добра новина за кожата ви. Тя ще бъде хидратирана и ще изглежда по-гладка и чиста, като обривите по нея ще изчезнат. Не можем да пренебрегнем и витамините B и E в напитката, които допринасят за производството на колаген, намаляват бръчките и забавят процеса на стареене на кожата.

За пълноценен сън

Превърнете времето преди лягане в приятен ритуал, изпивайки чаша топъл зелен чай. Установено е, че той действа успокояващо, което пък от своя страна помага за по-лесното заспиване. Наличието на Л-теанин (естествен релаксант) в зеления чай допринася за пълноценния, спокоен сън през цялата нощ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР