Пуну Синг Васу - синът на пълната луна

Най-доброто от Удая Лайв

Лилия Илиева 28 July 2019

Снимка: Диана Шингарова и Емилиан Беляшки

Да започнеш с медитация на Пуну рано сутрин в 7 ч., докато лека мъгла се стеле над езерото пред Риу Правец, да потъваш в красивия му глас, докато пее киртан, да усетиш първите лъчи на слънцето през затворените си очи... е като различно събуждане, в спокойствие, красота и благодат. Дълбока вътрешна почивка и зареждане. Това ни се случи няколко сутрини по време на организирания от Ярив Лернер – изпълнителен директор на Ню Бояна Филм Студиос и Udaya Entertainment йога фестивал „Удая лайв“.

Пуну Синг Васу е йога учител, музикант, текстописец и инструменталист. Сикх от индийската провинция Хайдерабад с над 30-годишен опит с медитация и йога. Като дете обикаля Индия с баща си, киртан мастър. Живял е на много места по света. Говори 11 езика. Практикува рейки, психична хирургия, квантово лечение, терапия с кристална светлина, лечение на паник атаки и на връзки, кристалолечение. Пуну има фино присъствие и леко чувство за хумор. Общуваш с него и усещаш вътрешната му усмивка. Мекотата на гласа му трансформира реалността в по-светла и хармонична.  

Роден съм на пълнолуние – разказва той, - което в Индия се нарича пурнима. Toгава баба ми решила как да се казвам, като имала предвид и думата „пуня“. Тя означава човек, който върши хубава работа

Наистина ли освен с йога си се занимавал с бизнес и си имал дори компания за микрофинансиране.

Аз имам образование за електронен инженер от колежа, но повечето индийци са бизнес хора. И да, първо бях директор на една индийска компания, базирана във Филипините. Внасяхме дрехи от Индия, Китай, Хонконг, Дубай и Филипините и ги продавахме в Русия.  След две години във Филипините и една – в Русия, установих, че не мога да работя за друг и че не съм щастлив в бизнеса. Работех по 16 часа. Имах и близки срещи с руски и филипински мафиоти. Първите дойдоха да заплашват, че ще ме убият, защото собственикът на компанията, за която работех, отказал да продаваме дрехите на един битпазар. Във Филипините имах компания за микрофинансиране 15 години и ме обираха от местната мафия. Това не ми харесваше ситуацията, която някой работи много усилено, а други хора искат да имат лесен живот, просто защото имат пистолети и оръжие. И просто ти взимат и ги използват за наркотици, алкохол или проституция. И реших да прекъсна. Макар това да означаваше да остана без пари. На три пъти съм бил абсолютно на нулата. Хората в такива случаи минават през депресия. Знам, че ако съм правил пари и съм ги изгубил, мога да ги правя отново Те присъстват и идват в живота ми естествено.

Много хора мислят, че за да работят за духовното си израстване, трябва да са далече, в планината и там на спокойствие да работят със себе си.

Духовността не не се ограничава само до йога, медитация. Тя включва всичко. Дори бизнеса. Ако наистина искаш да знаеш какво е духовност, това е да живееш в къща пълна с деца и семейство, да минеш през ситуации, които се случват във взаимоотношенията, през трудностите, през които минаваме. Истинският духовен човек е достатъчно силен да мине през всички болки, страдания, да разбира гледните точки на другите хора. И оставайки в семейството, култивирайки любов и практикувайки йога, духовност, медитации – това е истинският йогин, а не този, който седи в планината и отказва да се занимава със земните дела.

Бил ли си женен?

Два пъти. Имам четири деца. И също се уча, също съм правил много грешки, имало е толкова ситуации, близки до ада, като срещите с оръжията на мафията, за които ти казах. Но традицията, от която идвам – сикхи, ме учи, че трябва да живееш семеен живот и не просто да показваш колко си добър в асаните, колко дълго и добре можеш да бъдеш в медитация, а наистина да бъдеш йога в сърцето си. Красотата е в самонаблюдението. Да се проверяваш – през какво минавам сега? През какви трудности? И да не им позволяваш да вгорчават живота ти. Не правете трудното още по-трудно. Опитвайте се да го превърнете в леко и по-нежно.

Как е възможно това?

С практика. Вътре в нас. С осъзнаването, че „ аз уча и каквото и да се случва, аз съм този, който го е привлякъл. То отразява моя собствена ситуация на вътрешен конфликт.“ Тотално и напълно вярвам, че в каквото състояние живеем, такива хора привличаме. Ако сме вътрешно щастливи, такива хора ще привличаме. Дори в нещастните ще виждаме скритото щастие. Във всеки въглен има диамант, който има нужда да бъде почистен, за да блесне.

От друга страна, емоциите, през които сме преминали и болката... произвежда хормон. Той засяга всичко в живота ни. Можем да го променим, ако излекуваме връзките.

Как?

Правя го в моето холистично лекуване. Всичко е свързано. Имаме толкова много връзки – с родителите ни, с партньора ни, децата, братята и сестрите ни, приятелите, колегите, нашите предци. В основата на всичко е разбирането към другите хора. Духовността казва – ако някоя от тях не е ок, цялото преживяване на живота няма да е ок. Човек трябва да започне с лекуването на отношенията с майка си и баща си. Ако са неуредени с майка ви ще провокират здравни казуси, проблеми в любовната връзка, а с баща ви - проблеми в работата, кариерата. Родителите са корените ни. Ние съществуваме благодарение на тях. Благодарение на тях ние имаме възможността да преживеем животът, който е подарък. Те са дали толкова много за нас, знайно и незнайно. Не можем и да си представим колко. Така че моли се за тях. Излекуваш ли корените на едно растение, то започва да се храни. Излекувате ли връзките с родителите си, ще излекувате всички други... това не означава, че трябва да работиш и за тях. Понякога е много трудно да говориш с хора, които се мислят за единствено прави. Продължавай да им пращаш любов. Да се молиш за тях. Това е първата стъпка.

И още - една усмивка може да спаси нечий живот. Начинът, по който докосваш някого, също. Трябва да бъдем сензитивни и в себе си да продължаваме да се молим за всички. Да продължаваме да пращаме хубава вибрация дори на хората, които не харесваме. Дори на враговете си, ако можем.

Това ли означава „да позволиш на прошката да обземе всичко“, което е част от лечението ти на връзките?

Прошката е състояние. Не мога да ти кажа – прости на този човек, защото той те е наранил. Но ако задържаш гняв, как да го освободиш, ако просто съм ти казал да го направиш. Трябва да позволиш на прошката да се случи. Да й дадеш време и пространство. Не можеш да я насилиш. Прошката е състояние, което се случва естествено. Знание, което те води към по-дълбоко разбиране на живота. Че другият човек и аз не сме различни един от друг. Ние всички сме едни и същи. Може би изявата ни е различна, но в сърцевината си той или тя просто и единствено иска любов. Иска любов и иска да бъде обичан. Ти искаш любов и да бъдеш обичана. Не е ли така?

Когато го осъзнаеш не на думи, а на ниво вътрешно разбиране, тогава вътрешната духовност се появява. Даваш си сметка, че ако нараня някой друг, наранявам себе си. И тогава можеш да го преживееш в ежедневния си живот. Животът е огледало. Каквото направиш, то се връща към теб. Затова трябва да разберем, че всички учим и че животът е част от ученето. Ние сме тук, на тази планета, за да се учим и да бъдем осъзнати. Ако правим грешки, трябва да ги признаваме и приемаме.

Ти самият къде си учил всичко това?

В различни училища с различни учители. Целта на живота ми беше и е да срещна с Господ, да се слея, да бъда едно с него. Като дете толкова много исках да го видя, да разбера какво е. На сън се питах – кога ще го видя, кога ще го срещна, кога ще мога да говоря с него. Това не е нещо, което споделям на широко, но каквото и да правя, мисля основно за него. Целта ми винаги е била да разбера тайните на живота, да разбера как да чувствам, как да бъда по-добър човек, как да издигна себе си на по-високо ниво на съзнание.

И има една поговорка, че за каквото си мислиш, в това се превръщаш.

И срещна ли го? Срещаш ли го?

При един от моите учители в Делхи, когото опитвах да срещна три пъти – в Лондон, Тайланд и Индия и на третия вече много настоях. След година и половина ми казаха - добре, след два дни ще те заведем в зала за медитации, където ще има 50 човека. Взех душ, вана, много се вълнувах. Залата за медитации беше малка и препълнена. Затвориха вратите. И всичко потъна в мрак. И тогава по време на медитацията за първи път видях толкова много красота и светлина, стотици хиляди слънчеви светлини минаваха в тялото ми.

Другото, което съм преживял, е Божественият звук, звукът в тялото. Третото е една мантра, която през цялото време пеем чрез дъха си. Вдишвайки, издишвайки. Тя е като вълните на океана – които прииждат и се отеглят. Всичко във Вселената всъщност пее, резонира, звучи. Всичко. Дори столът, дори масата. Не съществува нищо, което да не е Господ. Всичко е Господ. Така това е нещо, което преживях през своя собствен дъх.

Четвъртото, което преживях, е, нали знаеш хората говорят за нещо, което наричат нектар. В Индия го наричаме амрита. Амрит е...

Сладък вкус.

Да, който е вътре в нас. И просто трябва да знаеш как да го опиташ. Има йога крия, медитация, която като я практикуваш, можеш да го опиташ. Всеки може.

Да, зависи и от това как дишаш, как се храниш, какви емоции изпитваш, доколко си в равновесие.

Идва момент, в който минаваш отвъд това. Всички тези неща вече нямат значение. Виждаш, че всичко се случва като игра, просто игра. И в нея има по-високо ниво, където си наблюдателят, който я гледа. В Бхавагад гита Кришна го казва: „Всичко е лила.“ Лила означава „игра“. Хората бягат след парите, славата, след името си, просперитета си. Всичко това е добро, но веднъж, когато го стигнеш, се питаш – А сега накъде?

Това е урокът на истинската духовност - нещото, през което минава Буда. Това е най-висшето страдание. Да кажем, че си преживяла някаква болка. Изгубила си майка си. Изпитваш мъка. Или изгубваш хубава връзка. Падаш. Наранена си. Усещаш болка, и след това от нея се появява страданието – защо паднах, защо не внимавах. Страданието е в ума. Но екзистенциалното страдание е принадлежността на Бога, свързано с желанието да разбереш смисъла на живота. За какво е всичко това? Какъв е смисълът на тази игра? Какво правя тук? Това е екзистенциалното страдание.

Ок ли е да живеем в страдание?

Въобще не. Трябва да намерим решение. Всеки има своите собствени пътища да го намери. Твоят е различен от моя. Красотата е, че универсалното съществуване, универсалната енергия е подарък. Човек може да започне, като се свърже с Божественото. Можеш да започнеш своя вътрешен диалог с него. Моят вътрешен диалог с Господ е - Моля те, Господи, минавам през това и това. Покажи ми правилния път, защото съм изгубен. Дай ми решение. Заведи ме на правилното място.

Какво е „психична хирургия“?

Това е част от висшия процес на рейки, където лекуваме отново физическите, емоционалните, менталните или психичните способности... ако има нещо, което вреди, го махаме и го даваме на вселената. Вселената знае какво да прави с него. Има пет различни тела, в които влизаме. Физическото е само първия слой. Минаваме през прана тялото, през менталното, интелекта, блаженството.

Каква е целта и смисълът на живота за теб?

Да живея пълноценно всеки дъх, всеки момент, да живея с пълно осъзнаване и да го усещам.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР