На какво ухаят шедьоврите? В Лувъра имат отговор!

eva.bg 07 юли 2019

Питали ли сте се какъв би бил ароматът на един шедьовър, изразяващ цялата му аура – стил, епоха, цветове? На трети юли в Лувъра бе открит магазин за сувенири и аромати на френските парфюмеристи  l'Officine Universelle Buly, които разработват парфюми, свещи, картички и други продукти, създадени въз основа на осем знакови творби от колекцията на Лувъра.

Е, Мона Лиза не бе превърната в парфюм, но за сметка на това картините „The Lock“ (1776-1779) на Жан-Оноре Фрагонар, „Joseph the Carpenter“ (1942) на Жорж де Ла Тур,„Conversation in a Park“ (1745) на Томас Гейнзбъро и двете легендарни творби на Жан Огюст Доминик Енгър – „The Valpinçon Bather“ (1808) и „Grande Odalisque“ (1814) – бяха.

Благодарение на този проект, можете да „помиришете“ и древногръцката епоха в лицата на скулптурите „Нике от Самотраки“ и „Венера Милоска“.

Няколко от най-големите професионалисти в изкуството на парфюмерията, притежаващи „изкусни носове“, работиха за осъществяването на всичко това. Доротея Пиро например оприличи творбата на Гейнзбъро, принадлежаща на Рококо епохата, на нотки на мента, бергамот и рози. Една от скулптурите на Бартолини пък в ръцете на Аник Менардо се превърна в смес от хелиотроп (подсунка), жасмин и мускус.

Тези парфюми-шедьоври могат да бъдат закупени в Лувъра всеки ден от 10 до 19 часа, с изключение на вторник.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР