Сюзън Войжицки - кралицата на Силициевата долина

100% EVA

Милена Попова 09 July 2019

Снимка: getty images/guliver

Историята на Сюзън Войжицки, изпълнителният директор на  youtube – най-голямата платформа в света за видеосподеляне с 2 милиарда лоялни потребители и втората по големина социална мрежа, е наистина удивителна. Това е историята на една модерна Пепеляшка, родена в сърцето на Силициевата долина в САЩ при това в ерата на бума на технологиите. Forbes нарежда Сюзън Войжицки на 10-о място в списъка на най-влиятелните жени в света (2018) и на 41-во място сред най-богатите американки, които сами са заработили парите си. А състоянието на Сюзън се изчислява на 300 милиона долара.

колко е важно да имаш гараж

И разбира се, да знаеш на кого да го дадеш под наем. На 30 години Сюзън купува първото си жилище в Санта Клара, Калифорния, и понеже вероятно не притежава собствена кола, дава гаража си под наем. При това не на кого да е, а на основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж. Сергей Брин по произход е точно като Сюзън – руски евреин, дете на емигранти (за разлика от нея е роден в Москва ). Неговите родители също са университетски преподаватели и професори като родителите на Сюзън. По-късно Сергей дори се жени за сестрата на Сюзън – Ан. Така че не е бил случаен изборът й на наематели. Всъщност точно там, в нейния гараж в Менло парк, се ражда феноменът Google през далечната 1998 г. И Сюзън е първият маркетинг мениджър на малката компания. Нейният договор е с №16 – толкова служители има компанията през 1999 г. Журналистите често се шeгуват с гаража на Сюзън Войжицки, но истината е, че късметът не е дошъл случайно при нея, нито тя е избрала случайно наемателите си. Младата жена има диплома от Харвард по литература и история. Планира магистратура по икономика, но внезапно променя плановете си и започва да се занимава с компютърни технологии. По-късно завършва и магистратура по бизнес администрация и маркетинг.

през google към звездите

Минала през различни етапи от развитието на търсачката и участвала в създаването на нейните нови платформи, програмни продукти и инструменти (например „дудълите“, посветени на исторически събития или личности, Google Images и др.), Войжицки става вицепрезидент на Google и неин търговски и маркетинг директор. През 2006 г. по нейна идея ръководи преговорите за придобиването на малката стартъп компания youtube за 1,65 млн. долара, както и системата за интернет реклама Double click за 3,1 млн. долара.

Тя работи толкова много, че няма време за срещи с мъже. Жени се още през 1998 г. за продуктовия мениджър на Google Денис Тропър. За разлика от брака на Сергей Брин, нейният продължава и до днес, скрепен с цели пет деца! Затова Сюзън се отнася изключително сериозно към сигурността на децата в ютюб. Само преди два месеца гръмна скандал с педофилски видеа в  youtube и Сюзън Войжицки светкавично реагира: затвори повече от 400 канала и увери потребителите, че ще премахнат милиони коментари, ще ограничат възможностите за коментиране и ще въведат контрол върху участието в платформата.

майка на 5

През 2014 г., когато става изпълнителен директор на youtube, Сюзън Войжицки ражда петото си дете. На 46 години! Управлявайки компания за стотици милиони, тя сякаш с лекота управлява и малката си семейна империя. „Децата обогатяват кариерата ми и кариерата ми обогатява децата ми“, казва с усмивка изпълнителният директор в едно от редките си интервюта в ръководената от нея социална мрежа. Централният офис на компанията й е на един от хълмовете на Сан Франсиско, а домът й не е далеч, така че всеки ден след 6 вечерта тя да си е вкъщи, за да вечеря с децата си. Това е начинът, по който си почива от напрегнатия ден. След като те заспят, Сюзън отваря компютъра си и довършва задачите за деня. Жените в компанията на Войжицки са много по-добре оценени, отколкото в други IT компании – те имат цели 18 седмици платен отпуск по майчинство. Вероятно малцина знаят, че Сюзън получава своя договор като служител на Google през 1999 г., когато е бременна в четвъртия месец.

не подценявайте жените

Нейната кариера е наистина удивително успешна в област, доминирана от мъже. Преди няколко години в Щатите се разрази истинска медийна буря след изявлението на един влиятелен мъж, че има биологически причини, поради които жените просто не стават за програмисти, инженери и мениджъри в технологичния бизнес. Затова и получават по-малко от мъжете и рядко стават шефове. Ето какво отговори Войжицки:

„Този въпрос – независимо дали е зададен публично, прошепнат тихо или просто изникнал в нечие подсъзнание, тежи върху кариерата ми от самото й начало. Хиляди пъти съм се сблъсквала с проблемите, които възникват заради този въпрос. Виждала съм как способностите и отдадеността ми към работата са поставяни под съмнение. Изолирали са ме от ключови събития и социални срещи, свързани с индустрията. Имала съм срещи с ръководители на чужди компании, които в присъствието ми предпочитат да говорят повече с подчинените ми колеги мъже, вместо с мен. Често забележките ми са прекъсвани, а идеите ми се игнорират до момента, в който не бъдат перифразирани от някой мъж… Независимо колко често се случва всичко това, боли всеки път.“

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР