Neverland - страшни приказки за лека нощ

Педофил ли е бил Краля на попа? Ето разкази, факти по тази тема, интерпретации, изводи и въпроси. Не очаквайте обаче категоричен отговор. Защото Краля е мъртъв, но музиката му е жива

eva.bg 29 June 2019

Снимка: getty images/guliver, HBO

Филмът „Да напуснеш Невърленд“ предизвика лавина от нееднозначни, но бурни реакции в цял свят. В него двама млади мъже разказват преживяванията си като деца в леглото на Майкъл Джаксън, които са ги травмирали за цял живот. Педофил ли е бил Краля на попа? Ето разкази, факти по тази тема, интерпретации, изводи и въпроси. Не очаквайте обаче категоричен отговор. Защото Краля е мъртъв, но музиката му е жива.

Филмът „Да напуснеш Невърленд“ на Дан Рийд е показан за пръв път на кинофестивала Сънданс* в американския град Парк сити, щата Юта, в началото на 2019. В документалния филм двама млади мъже – Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък – твърдят, че Майкъл Джаксън е започнал да ги насилва сексуално на крехката възраст от 7 и 8 години. Тази драма и при двамата продължава с години – винаги, когато гостуват в имението или участват в музикалните му изяви.

Четиричасовата лента, разделена на две серии, е документ, който човек гледа с тежко сърце и трудно може да забрави. И който със сигурност ще промени чувството, с което е приемал музиката на Майкъл Джаксън. Тя, впрочем, беше забранена в много от американските радиостанции след излъчването на филма. Семейството на Джако обаче определи филма като „публичен линч“ и обяви, че ще съди тв канала НВО, който го показа скоро. Самият Дан Рийд каза в интервю:

„Съществува легион от фенове, които говорят ужасни неща за филма в социалните мрежи. Техните думи са ехо на десетилетната реторика на семейството и техните юристи, които искат да засрамят жертвите. Това се случва често в случаи като тези и го правят много агресивно и безмилостно. Не мисля, че през 2019-а може да се измъкнеш така, както си правил в миналото.“
Да, така е, но

защо признанията идват сега

чак през 2019, когато певецът е мъртъв от 10 години? Това е въпрос, който защитниците на Майкъл Джаксън повтарят непрекъснато, свързвайки го с мотива „искат много пари“. (За участието си във филма и за излъчването му по НВО Сейфчък и Робсън не получават пари.) Но нима е лесно да се изправиш пред света с изповед, че си жертва на сексуално насилие? Понякога човек не е готов никога за такива признания. Те не се появяват, когато на обществото му е удобно, а когато жертвата повече не може да сдържа в себе си кошмарната тайна. За Робсън (36) и Сейфчък (37) това е моментът, в който са станали бащи. И двамата осъзнават, че страховете за невръстните им синове са свързани с онзи кошмар, който продължават да сънуват. Бащата на Уейд се самоубива, страдал е от биполярно разстройство. Но интересното в случая е, че самият той е бил малтретиран сексуално като дете. И са му били нужни 30 години, за да разкаже публично това. Вероятно режисьорът е използвал добре този момент, за да ги накара да говорят. Но това не променя усещането, което носи филмът: болезнено отвращение, разяждаща тревога. И срам. И ужас. И въпроси, много въпроси. Но преди да се изправим пред тях, ето

историите на двамата герои

Уейд Робсън е роден в Австралия. От малък танцува, на 5 години печели състезание за танци, а наградата е среща с Краля на попа в Америка. Заминава за Невърленд с майка си, баба си и сестра си. Баща му остава вкъщи, отношенията с майката са скъсани. Разпадът на семейството, впрочем, също е обстоятелство, съпътствало срещата и на Сейфчък с Джако. Петгодишният Уейд прекарва месец в Невърленд, в спалнята на новия си голям приятел, докато семейството му пътува из Щатите, финансирано от Джако. Забавленията са денонощни, понякога двамата заспиват с дрехи.

следваща страница »
4 КОМЕНТАРА
4
AVA
30 June 2019, 10:39

Теди, не мисля, че статията умишлно представя Краля на попа в лоша светлина. Просто авторът се е позовал на източници, свързани с филма.
Темата е изключително неприятна, но истината едва ли ще излезе наяве. Имаме хора, които убедително търдят, че са малтретирани. Имаме и аргументи, разклащащи тезата им.
Аз лично не успявам да взема решение виновен или невинен е Джако...

3
AVA
30 June 2019, 10:36

До #1:

2
Maria
30 June 2019, 07:52

Shame!!! Leave Him Alone!!!!!!!!

1
Теди
29 June 2019, 17:03

Започнах да чета статията с надеждата, че ще видя истински проверени факти, но уви... изключително некорерктно и едностранчиво! Аз съм човек, който не би коментирал, ако не е направил направил свое проучване, а аз съм проучвала наистина сериозно и дълбоко, защото за мен е важно дали човекът, който ми е повлиял най-много в музикално отношение е бил изрод и педофил!
Детето било описало изключително точно пениса на Майкъл Джаксън!? Точно обратното, г-жо Петрова! Ако детето беше дало правилно описание и снимките бяха го потвърдили НИЩО нямаше да спаси Майкъл Джаксън от сигурен съд и затвор! Оказа се обаче, че описанието на Джордан е в абсолютно несъответствие с истината! Прочетете малко по темата! Особено щом говорите за починал човек! Нататък - АБСОЛЮТНО НИКАКВА детска порнография не е открита у Майкъл Джаксън! Претърсвали са всичките му вещи, преобръщали са целия му дом и нищо не са открили в продължение на над 10 години! Има 300 страници доклад от ФБР, а да те разследва ФБР не е шега работа! Ако има какво да се намери, ще те разкатаят! Но... нищо, нищо, нищо не са намерили! Няма нито едно доказателство в полза на "жертвите". Нататък - обвиненията не са 5, а 4! И преди въпросния филм, който коментирате, бяха 2 - Джордан Чандлър и Гавин Арвизо. На семейството на Джордан Чандлър спонсорите на Майкъл Джаксън предлагат сума пари, за да оттеглят обвиненията и те го правят. Кой родител ще вземе пари, ако детето му наистина е било насилвано? Искаха пари, получиха пари! Второто семейство е с дори по-интересна криминална история! Кражби, вандализъм, които виждат също много добра възможност за финансово благополучие в Майкъл Джаксън! Те обаче не успяха да измъкнат нищо от него, защото той се заинати, че иска дело, за да докаже, че е невинен! И го доказа! 14 обвинения! По всички беше признат за невинен и то не без помощта на Уейд Робсън, който се спукваше да го защитава твърде много години, през които Майкъл беше негов ментор и златна кокошка! След смъртта му Уейд по много начини се опитваше също да намаже, говорейки най-милите неща за Майкъл Джаксън и правейки трибют изяви в негова чест! Не знам колко точно трябва да е малоумен, за да величае и защитава страстно човек, който го е насилвал! Защото нека правим разлика - едно е да те е срам да признаеш и да си мълчиш, съвсем друго е да защитаваш пламенно човек, който твърдиш, че обожаваш и изведнъж да обърнеш палачинката, когато вече нямаш работа и пари! Джеймс Сейфчък е също много интересен случай! Ето някои от истинските факти за него:
1. Джеймс твърди, че е бил насилван в гарата на Невърленд от 1988 г. До 1992г., а гарата е построена през 1993 г... Хм!
2. Джеймс също твърди, че е бил насилван в Лос Анджелис на Грами наградите през 1989 г..... само че Грами наградите през 1989г. са проведени в Ню Йорк!
3. Джеймс твърди още, че Майкъл го водил в Дисниленд в Париж, за да го намипулира през 1988г... обаче Дисниленд в Париж е открит през 1992г.
4. Джеймс смята, че е прекарал Денят на Благодарността през 1987г. в дома на Майкъл Джаксън, само дето на Денят на Благодарността през 1987г. Майкъл Джаксън е в Австралия, където изнася концерт от световното си турне „Bad”.
Това, което написах е една малка част ИСТИНСКИ факти, които трябваше да се съдържат в статията ви, за да бъде тя коректна към двете страни! Грозно е, когато човек е виновен до доказване на противното. Майкъл Джаксън мина през ада, за да докаже, че е невинен приживе! И го направи! Дали е редно да делиш леглото си с деца? Не се наемам да давам оценки! Но това, че си го правил, не те прави непременно педофил, въпреки че съм наясно, че шантавото ни общество не може да приеме нищо различно от установеното, от приетото за „нормално“. Не забравяйте обаче, че стотици деца са били гости в Невърленд, но само 4 от тях обвиняват Майкъл Джаксън в педофилия! И ако се разровиш, виждаш защо! Срамно е да демонизираш човек, който вече не е между живите... особено ако приживе си бил винаги до него и си го обожествявал! Ако Майкъл беше жив, нямаше да я има нито вашата статия, нито моя коментар, нито въпросния филм!

ТВОЯТ КОМЕНТАР