Лимонени глави

eva.bg 26 June 2019

Снимка: Бенямин Хелмут Нахтигал

Ще се влюбите в нелюбезните керамични фигурки на Бенямин Хелмут Нахтигал, които той е надарил с глави от лимон, артишок, нар и диня. Направени са без уважение, но с много любов към материала, по думите на критика Гюнтер Оберхолензер, като ирония към клишираното мислене в съвременния свят.

Бенямин Нахтигал е най-младият представител на една изключително интересна художническа династия – Санча. Първият от фамилията, който рисува, е Франсиско Санча и Ленго (1874-1936), роден в Малага, Испания – родния град на Пабло Пикасо, с когото го свързват дългогодишно приятелство. В края на живота си в отговор на журналистически въпрос за това кои са любимите му художници, Пикасо отговаря: „Микеланджело и Пако Санча“. Франсиско е работил и с Федерико Гарсия Лорка като сценограф, както и с Тулуз Лотрек.

В България е по-известен синът му Хосе Мария де Санча и Падрос, който участва в Испанската гражданска война и след нея емигрира в Москва. Там се жени за Анелия – дъщеря на българския писател Людмил Стоянов. През 1947 се озовава в България със съпругата и сина им Алaн. През 1950 в София се ражда и дъщеря му Алисия. Хосе Санча е сред основателите на Сатиричния театър и е автор на неговото лого – „Кукерчето с камшика“. За него дъщеря му Алисия казва: „Баща ми много лесно ставаше щастлив. Ако види хубав човек или нещо вкусно за ядене, или как слънцето грее, това му стигаше. Не му трябваше много, за да се чувства добре.“

Алисия Хосе Санча-Нахтигал работи в сферата на живописта, рисунката, илюстрацията, сценографията и компютърната графика. Тя се омъжва за виенския юрист Хелмут Нахтигал, техен син е Бенямин, най-младият представител на фамилията Санча, който през 2012 получава наградата „Артист на годината” на Австрийското национално радио.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР