Чернобил стана топ дестинация

Сериалът на HBO предизвика такъв фурор, че инфлуенсъри от цял свят се струпват в изоставения Припят

eva.bg 14 June 2019

Снимка: Instagram

На 25-и срещу 26-и април, 1986 г. се случва най-голямата ядрена катастрофа в човешката история – избухва реакторът на Чернобилска атомна централа, намираща се до Припят, Украйна – което води до смъртта на хиляди.

Минисериалът на HBO – „Чернобил“ - се превърна в същински хит, тъй като разказа освен подробности за човешката грешка на случая, така и за личните истории на хора, въвлечени в трагедията.

По тази причина днес наплив от туристи се струпват, за да посетят изоставения град Припят, който от 2011 г. е отворен за посещения. Разбира се, много части от града са абсолютно забранени за достъп. Туристите, допуснати само до определени места, като например изоставения увеселителния парк, получават специален инструктаж и са ръководени от екскурзовод, който носи със себе си Гайгеров брояч. Позволено е да се остане за кратко, по-дългите периоди на престой са силно опасни.

След сериала на HBO туризмът в Припят се увеличава с 35%, а в Instagram един от най-популарните хаштагове вече е „#ChernobylHBO. Направи силно впечатление, че множество инфлуенсъри са склонни да си направят полуголи снимки в мъртвия град, само в името на харесванията и последователите.

„Страшно много хора казаха, че са пожелали да посетят града, след като са изгледали сериала. В единия момент са пред телевизорите си, а в следващия – на самолета за Украйна“, сподели Виктор Корол, собственик на една от туристическите агенции за Припят.

Снимките и показността от достъпа до изоставения завинаги от хиляди град до такава степен измести фокуса от трагедията, че сценаристът и продуцент на сериала, Крейг Мазин, реши да се намеси:

„Чудесно е, че сериалът ни инспирира вълна от туризъм. Но, да, виждам какви снимки си правят хората там днес. Моля ви, ако посещавате мястото, помнете, че там се е случила огромна трагедия. Отнасяйте се с уважение към всички, които са страдали и са жертвали себе си, след експлозията“, написа той в Twitter.

Голяма част от снимките, виреещи из интернет пространството с хаштага #ChernobylHBO, бяха обявени за безчувствени и обидни. Вижте някои от тях в галерията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР