Д-р Калоян Денков: лекарят като скулптор

Новият апарат Vaserlipo от последно поколение в DR-DENKOVA DERMATOLOGY, с който се извършва иновативна липосукция под пълна анестезия, върши истински чудеса. Той е единственият апарат от този високотехнологичен тип в България

Люба Вангелова 17 June 2019

Снимка: Светослав Караджов

Д-р Калоян Денков има 5-годишен опит в клиника по коремна хирургия и спешна хирургия към ВМА. Днес той работи в клиника по изгаряния и пластична хирургия в Пирогов, както и в Aesthe Clinic и в DR-DENKOVA DERMATOLOGY, където е концентриран върху миниинвазивните процедури. От 7 месеца е официален международен трейнър за процедурите Body Tite и Face Tite. Всеки ден на д-р Денков е и училище – нови технологии, усъвършенстване, обучения в чужбина, презентации в клиниката, лекции... Но ювелирното майсторство за скулптиране, моделиране и контуриране на лице и на тяло не се учи в университета, а след това.

„Това е фантастично! Не вярвам на очите си!“ Подобни възклицания д-р Калоян Денков е свикнал да чува в ежедневната си професионална практика, когато показва на клиентите си, дошли за консултация, снимки „преди и след“ моделирането на тялото с Vaserlipo. Телата на тези снимки изглеждат като след обработка с фотошоп. Д-р Денков разкри как се случва „фотошопирането“ в реалността, което той постига с помощта на последното поколение апаратура в най-новата клиника за естетична медицина у нас- DR-DENKOVA DERMATOLOGY. Моделирането на тялото е винаги актуална тема в контекста на начина ни на живот, който изисква да бъдем винаги във форма, слаби, стегнати. Също толкова актуална тема е и контурирането на лицето. Най-новото в тази област – д-р Калоян Денков пред EVA.

През последните години миниинвазивните процедури придобиват широка популярност. Има ли „последен писък“ в тази област?

Като златен стандарт в последните години в областта на липоскулптирането се наложи процедурата с апарат Vaser, която е хирургична и се извършва под пълна анестезия (позната като High-Definition Liposculpture). В „последен писък“ я превръщат възможностите на апарата. С Vaserlipo може да се евакуира много повече мазнина в сравнение с останалите методи и с нормалната липосукция. Дава възможност и да се работи много близо до мускулатурата, по инсерциите на мускулите, и по този начин структурата на човек да стане видима и изразителна. Това е скулптирането! За първи път в България DR-DENKOVA DERMATOLOGY предлага Vaser.

Тоест в момента във вашата клиника можем да се възползваме от топиновацията за контуриране на тяло. Какво прави всъщност Vaserlipo за тялото ни?

С апарата се извършва стандартното оформяне на зони, в които има натрупване на мазнина. Vaserlipo обаче селектира прецизно само мастните клетки, което позволява да не бъдат увреждани кръвоносните съдове в подкожието и нервите (т.е. травмите са минимални). С помощта на Vaserlipo мастните натрупвания се разбиват на ниво клетка, но в същото време стените на клетките са запазени и те остават живи. Ето защо тази отнета от зоната с натрупване мазнина е много подходяща за т.нар. fat transfer – за трансфера й в определени зони. При жените това най-често е седалищната област. При мъжете мазнината най-често се трансферира в горния полюс при гърдите, както и в раменете. Така се придава т. нар. V-образна форма на мъжкото тяло. При жените се подчертават извивките и се контурира силуетът.

Всяко тяло ли може да бъде контурирано с Vaserlipo?

Бодиконтурирането има две насоки – при необходимост (след значително отслабване при огромен кожен излишък) и за естетика. Това зависи от показанията на пациента и от преценката на хирурга. Vaser е алтернатива на стандартната липосукция, но в случая говорим за естетична хирургия. Това е процедура за контуриране на отделни зони на тялото, за моделиране на тялото. Много хора тренират, но не всички успяват да стопят цялата мазнина. Ако пациентът поддържа форма със спортуване например, можем да работим за скулптиране на тялото му, като „извадим“ неговите дадености наяве. Локални натрупвания, които трудно бихме стопили с каквито и да е усилия като диети, спорт, масажи и други, с Vaserlipo могат да бъдат стопени и моделирани. Например при отпусната кожа и не толкова много натрупване на мазнини е подходяща процедура с Body Tite. Но Vaserlipo е чудото, което се справя с големите мастни натрупвания. Именно той е оръжието, с което правим т.нар. high definition липоскулптиране.

Има ли все пак значение колко развита е мускулатурата на човек?

С Vaserlipo хирургът извайва тялото по даденостите, които има то. Разбира се, колкото по-добре оформена е мускулатурата с помощта на тренировки, толкова по-добри ще бъдат резултатите от процедурата. В мускулите ще има повече задържана вода, а това позволява да се работи между инсерциите, между самите мускули. Така те ще бъдат изваяни по-изразително.

Но това много се доближава до работата на истински скулптор?

С Vaser лекарят наистина работи като скулптор, за да се промени визуално формите на тялото с оглед на уменията си, на опита си, с помощта на апаратурата. Тук е мястото на естетиката. Аз като лекар искам пациентът да изглежда естетично и възможно най-добре. Vaserlipo изкарва наяве това, което е даденост, но не може да отнеме повече, отколкото препоръчват медицинските показания.

Звучи като сюжет от фантастичен филм – да имаме възможност да извайваме тялото си...

Това е настоящето, за България може би близкото бъдеще. Това е моделирането на тялото! При това без излишни разрези и изрязване на излишни тъкани. Комбинирането на технологиите издигна естетиката на съвсем друго ниво. Vaserlipo е плод на тази иновативна комбинация.

Колко дупчици ще имаме в кожата си, за да си оформим една перфектна коремна стена например?

По-малко, отколкото са необходими при всички останали процедури – има много различни канюли: дълги, извити, такива, с които може да се стигне до зона, която е доста далеч за работа в тялото. Обикновено миниразрезите се правят ниско долу в областта на бельото, но оттам канюлата може да стигне до гърдите.

Кога ще се радваме на резултат от процедурата?

При Vaserlipo резултатите са моментални. Естествено, на третата седмица може да се види реалният резултат. До втория-третия месец той се доразвива, за да бъде оптимален. През първите 15-30 дни се носи компресивно бельо с цел прилепване на кожата и ограничаване на отоците.

Колко време след раждане може да се направи процедура с Vaserlipo?

Шест до осем месеца след раждане.

Доживяхме времената, в които жените не се стремят да отслабнат, а да имат извивки и форми!

Това е истината. Обликът на жената от 90-те години, когато талията липсваше, а цялостният силует беше слаб и без извивки, днес е заменен от силует с извивки. Всъщност днес не говорим за изсмукване на мазнини, а за хранителен режим, за спорт, за начин на живот. Всичко е свързано с естетиката. Естетичният външен вид на жената минава през много нива, преди да стигне до пластичната хирургия, естетичната дерматология, дори до естетичната гинекология. Тези сфери вече съжителстват много естествено. Всичко е свързано. Всичко е естетика!

А кой е врагът на контура на лицето ни?

Много са: нормалният процес на стареене, генетика, вариация в килограми, неправилен начин на живот, неправилно хранене, неподдържане през годините – всички те са причина за отпускането му. С годините мастните депа по лицето, които в млада възраст са разположени в средната му част, започват да атрофират, което причинява увисване на тъканта и съответно промяна на контура.

Но миниинвазивните процедури са решение и за този естетичен проблем, нали?

Разбира се! В последните години хирургичните методи биват изместени (класическата хирургия за лице) от миниинвазивните процедури. В това отношение процедурата Face Tite с апарата на INMODE няма алтернатива в апаратните процедури – нито една друга не може да постигне това, което може Face Tite. Другият вариант е хирургията.

Защо е толкова уникална процедурата за лице Face Tite?

Face Tite предлага иновация, технология и реален ефект, съчетани в едно. В сравнение с други апаратни процедури, които работят само на повърхността на кожата, Face Tite вкарва радиочестотна енергия в дълбочина, така че повлиява дълбокия кожен слой и подкожието. Цялата тъкан, която е между двата накрайника (външен и вътрешен), бива много прецизно обработена. Намалява се слоят от мазнини наполовина (които се разтапят на момента), а останалата енергия действа за доразграждане на останалите. Приложената енергия е достатъчна, за да се получи контракцията на тъканите, която води до стягането на кожата.

Колко време след процедурата настъпва отново отпускане на контура?

Минимум 5 години в зоната, в която е приложена енергията, кожата не може да се отпусне отново. Това се отнася за кожа на всяка възраст. Ефектът може да продължи и 8 години. За две години, откакто правим в DR-DENKOVA DERMATOLOGY процедурата Face Tite, тя е спечелила доверието на пациентите благодарение на резултатите. Те говорят сами и са най-добрата й реклама. Спечели доверието и на много мъже.

Какви случаи се повлияват с Face Tite?

Двойна брадичка, отпускания в областта на бузите тип „булдог“, контуриране на долната трета на лицето – това, което прави Face Tite, няма аналог. Пациенти, които са на границата и се колебаят какъв метод за контуриране да изберат, могат да избегнат хирургията с помощта на Face Tite. Процедурата е еднократна. След нея се поставя еластична маска (подобна на компресивното бельо). Технологията напредва, става достъпна, а ние се развиваме и предлагаме най-доброто на пациентите.

1 КОМЕНТАР
1
Петя Белчева-Гемюнден
26 December 2020, 19:45

Здравейте мили читатели, искам да споделя горчивия си опит с въпросния “Лекар Склуптор”, който ме обезобрази и осакати завинаги Октомври 2019г. След извършена от него Vaser Lopo и J plasma завърших в реанимацията с преливане на кръв и сепсис с 20% шанс да оцелея. 2 месеца ме остави да вървя с некротирала кожа, прегорена с Лазара, твърдейки, че е нормална реакция след интервенцията J plasma, което можеше да ме доведе до 2 ри сепсис. Веднага след операцията започнах да се надувам като балон на различни места на корема, което според него беше въздух между тъканите и течности, а се оказа огромна херния 6/6.5, и отваряща се друга от другата страна, когато отидох в болница и направиха скенер и прекъснат нерв. От тогава имам 2 операции за затваряне на хернии и предстои 3 та и 4 та за дефектите и обезобразената кожа. Пиша ви за да не се залъгвате като мен от рекламите, които си прави, а да се замислите дали това е човека, на който да се доверите??? Днес, аз съм с деформиран и неподвижен коремен мускул, обезобразяване и ограничени движения. Ще съм благодарна, ако моята история спаси живота на някой. П.Б.

ТВОЯТ КОМЕНТАР