Фабриката на Miele в Билефелд, Германия, произвежда 20-милионната си миялна машина

90 години след като Miele произвежда първата електрическа съдомиялна машина в Европа

eva.bg 01 July 2019

През 1929 г. Miele представя първата в Европа електрическа съдомиялна машина. Напълно автоматичните модели навлизат през 1960 г.

Снимка: Miele

Това, което започва преди 90 години, се превръща в нечувано успешна история, белязана с впечатляващи технически етапи и милиони доволни клиенти. Последната и най-нова продукция е 20-милионната съдомиялна машина на Miele - G 7310 SC Clst. Моделът принадлежи към поколението G 7000, което стартира през есента на миналата година. Благодарение на AutoDos - система с вграден PowerDisk, този модел дозира автоматично.

Интуитивният цветен M Touch дисплей, голямото удобство при зареждане, контрол от смартфон и споменатото по-горе автоматично дозиране - тези функции правят серия Miele G 7000 несравнима на пазара. На потребителите е предоставена неограничена свобода. Това започва с AutoDos - система с PowerDisk, която автоматично дозира препарата, в зависимост от програмата и степента на замърсяване на съдовете (един PowerDisk е достатъчен за около 20 цикъла ). Като допълнение, всички модели G 7000 с AutoDos могат да бъдат управлявани дистанционно от смартфон приложение, от което може да се избира време за стартиране (AutoStart).

За още по-голямо удобство и гъвкавост при зареждане, новото 3D MultiFlex чекмедже с възможност за регулиране на височината, предлага не само повече място за ножове, вилици и лъжици, но и за други дребни предмети като чаши за еспресо. Кошниците могат да се регулират имат допълнителни държачи и силиконови опори, осигуряващи сигурно задържане на съдовете и повече възможности за зареждане. Всичко това в серия G 7000 е съчетано с A +++, минус 10% енергийна ефективност и консумация на вода, започвайки от само 6 литра при автоматична програма.

Първо видях светлината преди 90 години“

Разбира се, предшественикът на G 7000, датиращ от 1929 г от Miele, като първата в Европа електрическа съдомиялна машина, е далеч от настоящия забележителен набор от функции. Тази ранна версия се е състояла от кръгла метална вана с две кошници за съдове и прибори.В миналото е било невъзможно свързването към тръби с топла вода, затова миялните машини са били пълнени ръчно. При Miele водата се е разпръсвала върху чаши, чинии и посуда в продължение на няколко минути от витло с електрическо задвижване. За съжаление, този принцип на работа не е могъл да се утвърди. "Машината беше доста скъпа - и малкото хора, които биха могли да си я позволят, са имали камериерки, които да вършат домакинската работа", разказва д-р Маркус Миле, изпълнителен директор и съсобственик.

Съдомиялната машина навлиза в домакинството около 1960 г., когато Miele започва производството на напълно автоматични съдомиялни машини във фабриката си в Билефелд. От цикъла на предварителното измиване, до изсушаването, общо три програми, се контролират напълно автоматично. През 1978 г. Miele представя първата в света миялна машина с микрокомпютърни контроли и сензори, което допълнително опростява използването на машината, като в същото време намалява консумацията на вода и електроенергия. Днес сензорите са способни дори да открият степента на замърсяване и твърдостта на водата.

По-нататъшно усъвършенстване

През 1987 г. настъпва поредното събитие: с патентованото чекмедже за прибори за хранене Miele създаде трети рафт, който от 2010 г. насам се регулира по височина и включва плъзгащи се секции. Също през 2010г. Miele улеснява и изсушаването на съдовете с въвеждането на система AutoOpen, която автоматично отваря вратата на съдомиялната машина в края на цикъла. 2013 г. е последвана от напълно интегрирани модели с Knock2open- без дръжка: при леко почукване на вратата съдомиялната машина се отваря автоматично. През годините фокусът на Miele винаги е бил насочен към по-ниско потребление на вода и електроенергия, без да се прави компромис с удобството на потребителя и производителността на съдомиялни машини от най-висок клас. Miele постигна много в това отношение - както убедително е доказано не на последно място от многобройните топ класации на водещия германски наблюдател Stiftung Warentest.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР