Да обиколиш света за 270 дни

Изложбата на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“ пристига в София

eva.bg 09 June 2019

Едно тригодишно момиченце има щастието да обиколи света за 270 дни. Това е интересната история на Стела Сиди.

Благодарение на Националния дарителски фонд „13 века България“ художничката Стела Сиди от Аржентина представя изложбата „Обиколка на света за 270 дни“, чието откриване ще се състои на 12 юни от 18 ч. в София, зала „Проф. Васил Геров“.

Стела Сиди е родена в България. През 1941 г. семейството ѝ емигрира в Аржентина. Проектът „Обиколка на света за 270 дни“ е визуализиран дневник на пътуването, което фамилията предприема. По това време Стела е само на три и половина години, като навършва четири на кораб по пътя от Хонконг за Сан Франциско. Пътят им отнема 270 дни, като маршрутът им е на изток: София – Варна – Истанбул – Багдад – Басра – Карачи – Бомбай – Шанхай – Хонконг – Хонолулу - Сан Франциско –Чикаго - Ню Йорк - Буенос Айрес.

В изложбата са включени 30 творби, които Стела Сиди създава след запитване от България с цел проучване съдбата на българската диаспора в Аржентина. По този повод всеки поканен разказва историята си и представя семейна реликва. В нейния случай това е тетрадката с черни мушамени корици, в която майка ѝ на френски език описва пътуването. Творбите са колажи - комбинация от архивни семейни снимки, авторски рисунки, документи и др. В изложбата в София творбите ще бъдат показани под формата на фотопана.

В допълнение, публиката на изложбата ще види филма „Обиколка на света за 270 дни. От България до Аржентина“, в който самата Стела Сиди чете дневника на майка си, преведен от френски на испански. Специално за изложбата филмът е дублиран на български език. Емоционален разказ за войната, човешките съдби и едно малко момиченце, чиито очи виждат света за 270 дни.

На събитието ще бъде представена и книгата „Лекар“ от д-р Хорхе Мичофф на български език, като всичко е под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР