Само тук, само сега – световен театър

Световният театър е в София и ще остане до 13 юни.

eva.bg 05 June 2019

„Щедростта на Тавита”

Тази година керванът е особено интригуващ. След шеметното начало с «Макбет» на Компания „Театроперсона“ на Театро Сардиния, която вкара залата на Младежкия театър в преса от звуци и сложна и смела актьорска игра, на 6 юни идва ред на „Щедростта на Тавита”. Очакванията са, че това ще бъде най-важното представление в тазгодишното издание предвид автора му – Ян Фабър, един от най-значимите визуални артисти и пърформъри през последните 30 години. През март Фабър гостува с изложба в "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство" (САМСИ). Сега на сцената на Сатиричния театър ще видим интерпретацията му на библейския разказ за Тавита, която била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. След смъртта й апостол Петър я възкресява. В интерпретацията на Фабър конците на Тавита са се превърнали в инсталация от множество висящи цветни нишки, от чийто връх се спускат големи игли за шиене. Човек с позлатени устни -  италианецът Матео Седда, танцува сред тях, изглежда като ловък фокусник, като истински маг, който иска да удиви публиката.

Другите гостуващи спектакли са:

"Всичко за Ийв", на 5 юни в Cinema City /Mall of Sofia – прожекция на постановката събитие от лондонския Уест Енд със звездното участие на Джилиан Андерсън („Досиетата Х“) и Лили Джеймс („Мама Мия: Завръщането“). История за една театрална легенда и нейната млада и красива почитателка, за амбицията и ревността.  

"Онегин", на 8 юни в Дома на киното - спектакълът на Тимофей Кулябин е заснет и субтитиран. Вместо класическа „Енциклопедия на живота в Русия“, той представя тиха любовна история, доказвайки, че произведението звучи актуално и в реалността на 21. век. Спектакълът печели две статуетки на престижната театрална награда „Златна маска“ в Русия.

"Хуманоптер", на 11 юни в театър «Азарян» - седем жонгльори подхвърлят безспир  топки във въздуха. На техния фон човешкото тяло изглежда особено уязвимо. Повторението на действието до абсурд е паралел с мита за Сизиф.

"Глухарче", на 12 юни в театър «Азарян» - танцов спектакъл за човешките връзки и задръжки и за радостта от преодоляването на собствените граници.

"Чайка", на 13 юни в  Младежкия театър «Николай Бинев» - постановка на Народния театър в Скопие от младата режисьорка Нина Николич.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР