Честит Първи юни!

Къде да отпразнуваме Деня на детето

eva.bg 01 June 2019

Снимка: Pixabay

В София по традиция на 1 юни се организира Детски панаир в градината пред Народния театър „Иван Вазов”. Организатори на събитието са Фондация „Изиарт” и Столична община, а всички 60 ателиета са с вход свободен. Предвидените работилници за деца ще се провеждат през целия ден от 11 до 22 часа и включват както сериозни занимания по физика, химия и забавна математика, така и многообразие от игри – от изработване на маски или кукли, до декупаж и първи стъпки в изкуството на модата и грима, грънчарство, стъклопис, калиграфия (за писане на глаголица) и много други разнообразни дейности и занимания както за по-големите, така и за най-малките.

Фондация „Изиарт” е предвидила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Регионален исторически музей - София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, Национален природонаучен музей.

Може да посетите и Деветото издание на Международния фестивал за съвременен и социален цирк в България "Мини Арт Фест“, което ще бъде открито на 1 юни в 10 часа на Голямата сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото “Подарък за децата на София”, малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници.

В Пловдив стартира на 1 юни инициативата Град на децата. Малчуганите и техните родители могат да се включат в разнообразни дейности по изграждането на своя град-мечта: от архитектурни уъркшопи и ателиета за занаяти до създаването на въжен парк. Те ще могат да развинтят въображението си, да си представят своя мечтан град, но и да го построят в умален вариант. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали децата ще могат да изградят различни макети и структури в реални размери на Младежкия хълм в Пловдив.

Пъстрият и много атрактивен уличен театър „Кал и Канто“ от Испания ще завладее пловдивските улици на 1 юни с представлението си „Вятърната градина“. Артистите ще организират също работилници за деца и младежи на възраст от 11 до 17 години и заедно с тях ще създадат вятърни кукли и хвърчила. Работилниците са от 15 до 17 часа на площад „Римски стадион“, а при лошо време във фоайето на Държавен куклен театър Пловдив.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР