Оливия Колман - какво се крие под полата на кралицата

Гримьорска гъба. Да, под полата на кралица Анна от филма „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос, в образа на която се превъплъщава изключителната британска актриса Оливия Колман, носителка на Оскар, се крие гримьорска гъба

Ирина Иванова 23 May 2019

Снимка: getty images/guliver

Eдна от най-смущаващите сцени във „Фаворитката“ е, когато амбициозната Абигейл (Ема Стоун) прелъстява кралицата, за да „свали от власт“ любимката й лейди Марлоборо (Рейчъл Вайз). За целта Стоун трябва да пъхне ръката си под кралските фусти на Оливия. Актрисата признава, че ужасно се притеснява да не би ръката й да стигне твърде далеч. Вярно, че двете вече са станали страхотни приятелки и Оливия често я кани след края на снимачния ден да остане да пренощува в дома им, вместо да се прибира в хотелската си стая, но все пак... Оливия измисля нещо невероятно – иска от гримьорите непотребна гъба за пудра и я постави някъде там под полата си, така че Ема въобще да не се притеснява. Само дето забравя да я предупреди и още при първия дубъл на сцената Стоун буквално изпищява, докосвайки нещо напълно неочаквано.

На 44-годишната Оливия Колман често й хрумват подобни... брилянтни идеи. Наскоро с мъжа й (Ед Синклер, писател) били поканени на прием в Бъкингамския дворец. Оливия толкова се развълнувала, че изпратила горкия Еди да открадне колкото се може повече тоалетна хартия от 150-те сервизни помещения в двореца и после се хвалела пред гостите у дома с кралската си тоалетна хартия.

Изданието The New York Times я определя като „най-обикновения от най-необикновените хора на света“, а в родната й Великобритания вече я наричат „национално съкровище“, сравнявайки я с легенди като Джуди Денч, Маги Смит и Хелън Мирън.

Че Колман е голяма работа разбират най-напред британците. Сериалът, донесъл й популярност, е ситкомът „Пийпшоу“, задържал се на екран години наред. В него тя участва заедно с приятелите си от студентските години в Кеймбридж Дейвид Мичъл и Робърт Уеб. Оливия, дъщеря на медицинска сестра и инспектор, напуска родния си Норфолк и се записва да учи в Кеймбридж за учителка. Оценките й са пълна трагедия и нещо непрекъснато я тегли към сцената и театъра. Един-единствен път се е чувствала щастлива с това, което прави – когато 16-годишна репетира представление с училищната трупа. А единственият човек, който тогава й дава кураж, е неин чичо, известен като черната овца в семейството и абсолютен алкохолик. „Беше невероятна, невероятна!“ – казва й той, след като я гледа в училищната пиеса, но дори самата тя не му вярва и решава да се посвети на благородната учителска професия. Така и не става учителка, защото се появяват „комиците“ Мичъл и Уеб и я вкарват в правия път. Въпреки успеха на „Пийпшоу“ обаче капризите на съдбата не отминават Оливия Колман. В самото начало на кариерата си тя има изключително тежки периоди, в които не може да си намери никаква работа, не печели нито един кастинг, но което е по-лошото – никой не я и кани на кастинги. Налага й се да работи като чистачка и секретарка, макар че признава, че била много по-добра в първото поприще. Дори в знаменитата си реч при получаването на своя Оскар тя сподели, че като млада актриса си е изкарвала прехраната като чистачка и често в почивките репетирала бъдещата си оскарова реч.

Докато учи в Кеймбридж обаче, Оливия Колман не само открива призванието си, но и мъжа си. Ед Синклер е канадец, с 6 години по-възрастен и също иска да се занимава с актьорство. За нея е любов от пръв поглед. Той загрява по-бавно и след като излизат цели три седмици, я пита: „Е, какво мислиш за това между нас?“ – „Обичам те!“ – отговорила Оливия. Оттогава са заедно – вече 23 години. Имат три деца. Тайната на щастливия им брак, според актрисата, е в това, че са се срещнали, когато са били „20-годишни идиоти, които нямат нищо“. Оливия избягва да се разделя със семейството си, а когато й се налага да го направи, се чувства зле. През 2014 г. например е номинирана за БАФТА за ролята си в криминалния сериал Broadchurch, но едва изчаква да свърши церемонията и в 10 вечерта двамата с Ед вече са „в чехлите си“, сложили са децата да спят и пият късния си чай. Семейството винаги е било най-важно за нея.

Оливия се записва в прословутото театрално училище Old Vic в Бристол, където са учили и Джеръми Айрънс и Даниел Дей-Люис, и през 2011 г. щастието най-после наистина й се усмихва. Предлагат й ролята на малтретирана съпруга във филма „Тиранозавър“ и тя й носи сериозен успех. Същата година играе и редом до Мерил Стрийп във филма „Желязната лейди“. Стрийп получава Оскар за ролята си на Маргарет Тачър, а за Оливия, която се превъплъщава в образа на нейната дъщеря, казва с възторг, че е „божествен талант“. Известно е, че иконичната американска актриса далеч не хвали всеки.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР