Коприна от портокали, кожа от ананас

Ще заместим ли животинската кожа с ябълка, портокал и ананас? Веган алтернатива в модата и обзавеждането разработват три компании, според които тази тенденция е пътят към новия лукс

Елка Влаховска 18 June 2019

първата веган стая в лондонския хотел Хилтън

Италианската компания Frumat залага на отпадъците от ябълките – кората и сърцевината им. Идеята е да трансформират биоразградимия продукт в основна суровина както за модата, така и за интериорния дизайн. Подходът към създаване на този еко материал е плод на наблюденията в Тирол, един от най-големите райони, производители на ябълки в Европа. Тонове отпадъци всеки ден се отделят при производството на фрешове, сокове, конфитюри, детски пюрета. Как да се оползотвори този био ресурс? Появява се Pellemela, търговското наименование на заместителя на животинската кожа, съставен от 50% рециклирани фибри от ябълкова кора и 50% полиуретан. Разнообразието варира като плътност, текстура и възможност за лазерно принтиране.  

В експеримента да въведе в мебелното производство Pellemela се включва могъщият производител на обзавеждане Cassina, като чрез името и авторитета си подкрепя идеята. Световноизвестният дизайнер Филип Старк е поканен да направи в Париж представяне на 6 образци от мебелната колекция на Cassina, при които естествената кожа намира своята веган версия.

„Стандартният диван е красив и удобен, но защо да спираме дотук? – пита Старк. – Преструваме се, че не чуваме въпроса, но е дошло време да открием отговора. Ябълките ни дават тази възможност.“  



Salvatore Ferragamo подкрепя друга алтернатива – използването на кори от портокали за създаване на мек и приятен текстил. Нарича го „веган коприна“ и създава капсулна колекция с шалове и блузи. Идеята да използват тоновете цитрусови отпадъци е на две сицилиански момичета – Енрика и Адриана, а за създаването на бранда им Orange Fiber съдейства фондацията H&M, която ги финансира чрез програмата си Global Change Award. Усъвършенстването на технологията продължава и се очаква да навлезе и в сферата на домашния текстил. Дали скоро ще имаме цитрусови пердета или елегантни покривки за трапезата? Зависи не само от подхода за устойчиво развитие на големите производители, но и от потребителското отношение на всеки от нас.

 

Pinatex е търговска марка на Кармен Ихоса, която разработва алтернатива на естествената кожа чрез преработка на листата на ананас. Тя представя проекта си като дисертация, защитавайки докторска степен в Royal College of Art в Лондон. Идеята й хрумва, докато работи като консултант в кожарската индустрия във Филипините и наблюдава колко вредни за околната среда и за живота на хората са обработката на животинска кожа и използването на химически багрила.

В сътрудничество с няколко европейски технологични института и съфинансиране испанката основава компанията Ananas Anam, пред която се разгръща мащабна перспектива с факта, че хранителната индустрия глобално изхвърля 40 000 тона листа на ананас годишно, които или се заравят в земята, или се изгарят.

Приблизително 480 листа са необходими за производството на 1 кв.м материал, лесен за кроене и дори бродиране, мек и гъвкав и с визия, която много се доближава до кожения еквивалент. Прототипи на новите „ананасови“ обувки направиха вече Puma, Camper и Hugo Boss.  Демонстрация на употребата на новия материал в интериора пък бе създадената първа в света веган стая в лондонския хотел Хилтън.  

Лондонското студио Bompas & Parr осъществи авангардния проект, който засега е пилотен и изразява идеята на дизайнерите, че веган философията не е свързана само с храненето, а може да има и други измерения в начина на живот на хората. По-голямата част от мебелите са облечени в иновативния материал Pinatex, разработен от компанията Ananas Anam. В обзавеждането на стаята се намесват и други „веган“ решения – вълненият килим е заменен от памучен, а възглавниците за сън не са с гъши пух, а са с елда, семена от просо или бамбукови влакна.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР