Лагерфелд като интериорен дизайнер

Икона в света на модата, Карл Лагерфелд ще бъде запомнен и с безупречния си стил в декорирането на интериорни пространства

Елка Влаховска 21 May 2019

Снимка: ©Emanuele Scorcelletti, Odyssey-Hotel Métropole Monte-Carlo и Hotel de Crillon, A Rosewood Hotel

Когато през 1989 г. дизайнерът отваря вратите на парижкия си апартамент за Vogue, той е обсебен от богатството и разкоша на 18. век. По онова време Лагерфелд притежава вила и два апартамента в Монако, замък в Нормандия, домове в Рим и в Мелюн, на 45 км югоизточно от Париж, всички обзаведени от него в стила на Версай и Мария Антоанета.

Тънък познавач на епохата, страстен колекционер на антикварни находки от онова време, Лагерфелд е поканен да декорира двата най-престижни апартамента в реновирания исторически френски Hotel de Crillon, станал свидетел на царуването на двама френски крале, на френската революция, на възхода и падането на Наполеоновата империя. Безспорно това са истинските интериорни бижута в хотела, като перлата в короната е луксозната вана в единия от апартаментите, която тежи два тона и е изсечена от цял къс мрамор от Карара. Карл оставя своята следа в дизайна – пищните полилеи са от неговата лична колекция, а всички фотографии в рамки са от времето, когато самият той е зад обектива. С щедра доза чувство за хумор е обзаведена една от малките спални, посветена на любимата котка Шупет, като е избран мокет на несиметрични райета, сякаш одраскан от котешки нокти. 

 

Малко преди смъртта си дизайнерът решава да създаде собствена хотелска верига по примера на Армани и Версаче, след като е участвал в декорирането на многобройни хотели в Германия, Монте Карло, Париж и Маями. Сред примерите за добър интериорен дизайн са спа центърът Одисей в Hotel Metropole в Монте Карло с впечатляващата стена от 18 стъклени панела, изобразяващи сцени от гръцката митология, луксозният Alma Schlosshotel до Берлин, превърнат от замък в хотел, колаборацията с Доналд Тръмп за луксозния ризорт Acqualina.

В Макао, Китай, обаче Карл Лагерфелд осъществява своя мащабен проект да направи дизайн на цял хотел с 290 стаи, част от комплекса Grand Lisboa Palace, който да стане първият от колекцията Karl Lagerfeld Hotels & Resorts. За нещастие Маестрото не успява да стане свидетел на откриването му.
В дизайна отново намига Великия Карл с поставената огромна скулптура на любимата котка Шупет на входа и с ключовете за стаите, в които е изрязан прочутият му силует.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР