13 въпроса към... Любомир Аламанов

eva.bg 19 April 2019

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата, с която списание EVA стартира своята нова онлайн рубрика „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. Всеки петък на eva.bg. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Надяваме се и вие да бъдете един от тях.

Любомир Аламанов работи в сферата на комуникациите повече от 20 години. За този период той е ръководил проекти за Coca-Cola, Microsoft, HP, Telenor, Lidl, Nestle, Beiersdorf, Siemens и много други. Проектите и кампаниите, в които е участвал, са спечелили повече от 100 български и международни награди. През 2016 г. е посочен за един от най-влиятелните комуникационни специалисти в сферата на Community Relations, а една от най-авторитетните световни медии за комуникации PR News го включи в своя ежегоден списък с професионалисти-иноватори, допринесли изключително за развитието на ПРпрофесията - 50 Game-Changers of PR for 2017. През 2018 г. The Holmes Report го посочи в престижния списък Innovator 25 EMEA 2018. Най-голямата световна организация на ПР-агенции и национални асоциации International Communications Consultancy Organization (ICCO) го класира на второ мястоза PR Leader за целия свят в престижните Global Awards 2018.В момента Любомир Аламанов е управляващ партньор в SiteMedia Consultancy - агенция за класически и иновативни комуникационни услуги.

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

С най-близките си хора. С тях споделям ежедневните дреболии, работните планове, идеи и визии за бъдещо развитие, глобалните стратегически проблеми за разширението на Вселената. Но не всичко. Все пак съм зодия Рак, и някои неща си пазя в себе си.Не съм известен като особено споделящ тип.

Как тълкувате сентенцията "мълчанието е злато"?

Могат да се направят няколко разреза на тази сентенция. Че е по-добре първо да помислиш, а след това да говориш. Че е по-добре да си предпазлив и много да не се набиваш на очи. Че е по-добре да не протестираш много, а да си налягаш парцалите и да слушкаш…

От друга страна, в днешно време подобни архаични сентенции са леко остарели. Днес липсата на комуникация може да породи кризи. И го видяхме на практика през последната година. Отказът да се говори навреме може да съсипе и най-добрите намерения. Както често казвам, липсата на комуникация ражда чудовища.

А и в личен план, ако човек си седи в къщи, темерути се и нищо не казва, как ще го видят? Кой ще му обърне внимание. Ако човек не може да комуникира, той много трудно може да си намери място в съвременния социум.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Тайният дневник е като черната нинджа или боен клуб. Никой не говори за тях. А и ако кажа, че тайният ми дневник е тайно скрит в градината на офиса ни, той спира да е таен.

Предимно се опитвам да изживявам моментите. С близки хора. Понякога споделям в социалните мрежи. Когато ми се стори интересно. Иначе повечето прекрасни преживявания си ги пазя темерутската за мен и близките ми.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Всеки момент от живота ни е резултат от много направени избори в миналото. И отваря много възможности за разклонения на бъдещето. Например един от последните по-значими избори, които направихме, беше преди 3 години, когато с екипа започнахме нещо ново. Поехме по различен път. С нови идеи, с различна визия за бъдещето. Направихме труден избор. Сега виждаме резултата.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Отново комуникации. Това е професията на бъдещето. Комуникациите вече са неизменна и задължителна част от функциите на всеки CEO. Комуникаторите стават основно координиращо звено между различните части на организациите или на самото общество. Бъдещето пред сектора е страхотно.

Каква е вашата представа за щастието?А за нещастието?

Щастието е в споделянето на моменти с близки хора. И усещането, че правиш правилното, колкото и да е трудно. Съответно, нещастието е да си отделен от близките си. И да трябва да правиш нещата, които макар и лесни, не ти се струват правилни.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Не знам кое ме описва. Много често субективната представа за нас си се различава от обективната представа, която околните имат. От моя гледна точка съм сайфай фен, математик, комуникатор. Но най-вероятно хората трябва да кажат дали и те ме описват по този начин.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Следя близки хора, приятели, колеги. Понякога ме е яд, че не мога да видя всичко, не мога да реагирам на всичко. Все пак това са техни преживявания, техни емоции, които са споделили. И това заслужава внимание.

Следвам и любимите си хобита. World of Warcraft, Star Wars, Avengers и подобни. Освен, че ги следя като фен, те са пример за много добри комуникационни кампании. А community branding-ът им е на световно ниво. Човек има какво да научи.

Следвам и някои български фотографи. Правят страхотни снимки. Красиво е.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Преди време близък човек ме беше попитал Ако можех да има три супер сили какви щяха да са те? Отговорих:

1. Лекуване. Като Върколак. Ако може, не само себе си, но и другите.

2. Контрол над умовете. Д-р Екзейвиър. Ако контролираш умовете на хората, може да ги накараш всичко да правят.

3. Контрол над времето и реалността, като д-р Стрейндж. Страшен фън е. А и той видя единствения вариант да победят Танос. Голяма отговорност си е.

Може ли любовта да бъде безусловна?

А може ли да бъде друга?

За какво използвате парите си?

На първо място за книги. Викат ме, молят ме, не мога да им откажа. За пътувания. Последно време правим „изнесени офиси“ – всички отиваме на някой плаж и работим от там. Не е лошо. За игри. Един от малкото мултибоксъри на World of Warcraft съм в България. За такива неща използвам парите си.А не за апартаменти. Какво да се направи, приоритети.

С какво са свързани страховете ви?

Единственото нещо, от което се страхувам, е дали ще успея да покажа на всички близки хора, какво мисля за тях. Какво чувствам. Колко са важни за мен. И колко им благодаря. Нищо друго няма значение.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Че има нещо ново да се научи, че има някой човек, с който можем да обменим идеи, че трябва малко работа да се свърши, че светът е прекрасен, а звездите ни очакват… Ето ги, там са, само трябва да станем и да се присегнем…

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР