Картини от една изложба: Снежина Петрова и нейната Медея

Ирина Иванова 17 April 2019

Днес от 18 ч. в Софийска градска художествена галерия се открива изложбата „Терен Медея”, която ще ни потопи в творческата лаборатория на мащабния спектакъл „Медея”, чието еднократно представяне ще се случи на 28 юни от 19 ч. на сцената на Античен театър Пловдив. Режисьор на спектакъла по безсмъртната трагедия на Еврипид е Десислава Шпатова, а в главната роля е изключителната Снежина Петрова. На сцената ще видим и големия актьор Владимир Пенев като Креонт, както и Петър Дочев (Язон), Станка Калчева (Дойка), Ивайло Драгиев (Педагог). Койна Русева и Алмут Гочев, съпруга на култовия театрален режисьор Димитър Гочев, работещ от години в Германия, са в ролята на Вестителя. Сценографията и костюмите са на немската художничка Зина Генч, а авторската музика – на Асен Аврамов. Освен известните имена, в спектакъла са включени и деца от различните етнически общности в Пловдив (ромска, арменска, еврейска), както и студенти от НБУ, където Снежина Петрова от години е ръководител на департамент „Театър”. Представлението е част от програмата „Пловдив 2019” и екипът работи по него вече почти три години.

Куратори на изложбата „Терен Медея” са самата Снежина Петрова и Весела Ножарова, а зад обектива е фотографът Павел Червенков. Освен портрети на актьорите, които участват в спектакъла и които специално за фотосесията интерпретират по различни начини темата „Медея”, експозицията включва невероятните рисунки на децата, сътворени по време на сеансите по психодрама, през които те преминават, за да бъдат „преведени” от специалист през сложния лабиринт на творбата на Еврипид.

Изложбата продължава само 4 дни – до 22 април и е нещо като прекрасно „подгряване” на публиката за големия спектакъл на 28 юни, който всички очакваме с огромно нетърпение.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР