На гости на Яна Маринова

„Тук си почивам и се зареждам“, казва актрисата

Елка Влаховска 16 April 2019

Снимка: Светослав Караджов

„Там далеч в планината еделвайс цъфти усамотен“, припява си мотив от стара градска песен актрисата Яна Маринова, докато лека и пъргава като елф се движи из стаята. „Напомня ми за майка ми“ – казва, като внимателно докосва красив изсушен еделвайс, поставен върху камината.

Гостуваме в къщата й в планината на 30 км от София в един студен ден, когато осезаемо можеш да усетиш уюта на дома, влизайки от брулещия вятър навън в хола със запаления огън. Пред камината е любимото място на Яна в зимните дни, полегнала върху удобния пуф с книга в ръка или пред големия екран, на който се пускат филми. „Тук си почивам и се зареждам“, казва актрисата, чиято енергия, дисциплина и сила могат както да заразят с ентусиазъм, така и да пометат като стихия.

Яна е истински спортист в професията си, и то състезател. (Може би го дължи на спортното си минало – лека атлетика, карате, гимнастика. На една от стените върху лавица са подредени купи и медали от състезания, но тя не иска да говори за тях, както и за статуетката Best actress, получена в Русия, както и за приза БГ модна икона 2018, който я изненадал много. „Каква модна икона съм, не се възприемам така“, заявява с дяволития си дрезгав секси глас.)

Предлага ни кафе, силно и ароматно, поднася го на всеки в различна чаша. На мен се пада най-изящната, порцеланова, донесена от пътуване в Египет.

„Навсякъде ми е интересно – била съм в Индия, Доминикана, Панама, искам да отида в Китай – казва Яна. – Обичам да ходя в Испания, Италия, Франция, а също и в Сърбия. В Македония много ми харесва. Като пътувам, не съм от тези, които разглеждат забележителности, обичам хубавата храна. Така че ще ме видиш дори в най-затънтените кътчета, където има нещо вкусно за ядене, а не по типичните локации за туристи. Освен за удоволствие, много често пътуванията ми в чужбина са свързани и със снимане на реклами. По този начин успявам да си изкарам прехраната и мога да избирам ролите си в театъра и киното, иначе трябваше да приемам всичко.“

Актриса с най-много роли в телевизионни сериали, с участия в български филми и в холивудски продукции, снимани у нас, Яна не спира да предизвиква себе си. Цяло чудо е как успява да намери време за EVA между репетициите на нова пиеса на режисьора Георги Михалков, чиято премиера се очаква в края на март в Сити марк арт център, и представленията на софийска сцена на „Изборът на Марта“ на същия режисьор.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР