Ученичка на Кабаиванска пее с Анна Нетребко и Йонас Кауфман

Петър Барбалов 15 April 2019

В операта „Силата на съдбата“ редом с примата Анна Нетребко и германския тенор Йонас Кауфман на лондонска сцена дебютира ученичката на маестра Райна Кабаиванска Вероника Симеони. В звездния състав са още французинът Людовик Тезие, безспорен номер едно вердиев баритон в момента, и басът ветеран Феручо Фурлането. Мецосопраното Симеони е в ролята на предизвикателната циганка-гадателка Прециозила.

След бурните аплаузи, с които публиката награждава спектакъла, цените на билетите за който на черния пазар стигнаха няколко хиляди паунда, Райна Кабаиванска влиза зад кулисите да поздрави своята ученичка.

Първата им среща е през през 2003 г. във Верона, където Кабаиванска е жури в конкурс. Вероника, току-що завършила консерватория, намира смелост да се представи на великата примадона и да помоли да бъде нейна ученичка. Райна я прослушва, в тефтера си записва „Няма никаква надежда “ и започва да я обучава - в годишните курсове в музикалния институт „Веки Тонели“ в Модена, в летните класове на академия „Киджана“ в Сиена, в септемврийските майсторски класове на Нов български университет в София, на рояла в собствения си дом в Модена. Вероника е изключително упорита и вярва безрезервно на своята учителка. Тя, на свой ред, щедро й дарява цялото си знание, възпитава я, съветва я. И успехите започват. Първо са конкурсите – „Виоти“, „Вердиеви гласове“, „Павароти“. После дебютите на малките сцени – Сполето, Триест, Пиаченца, Нюрнберг, Овиедо. И дебютите на големите сцени – Театро Ла Фениче във Венеция, Театро Реал в Мадрид, Метрополитън в Ню Йорк, операта в Цюрих, Арена ди Верона, Театро Реджо ди Парма, Театро Реджо ди Торино, операта в Рим, Ла Скала в Милано, Театро дел Маджо във Флоренция. Вероника разучава впечатляващ репертоар – Кармен в „Кармен“ от Бизе, Шарлот във „Вертер“ от Масне, Леонор де Гусман във „Фаворитката“ от Доницети, Селика в „Африканката“ от Майербер, Маргарита в „Проклятието на Фауст“ от Берлиоз, Адалджиза в „Норма“ от Белини, Амнерис в „Аида“, Прециозила в „Силата на съдбата“, принцеса Еболи в „Дон Карлос“, Азучена в „Трубадур“ от Верди. Подготвя всяка нова роля със своята маестра.

Сега, след удивителния си дебют на лондонска сцена, Вероника е в прегръдките й, щастлива и благодарна. Двете заедно се отправят към гримьорните, където Анна Нетребко признава на Райна Кабаиванска как слуша многократно нейни записи, подготвяйки „Тоска“, „Дон Карлос“, „Трубадур“. В шеговития си стил Кабаиванска отговаря: „Pay for that!” и продължава сериозно: “You have a beautiful face and beautiful heart.” Нетребко я сграбчва в прегръдките си, повтаряйки безкрай “Oh, my God!”.Фоторепортери изникват и настояват за обща снимка. Симеони също се приближава и предявявайки на шега собственически претенции, се обръща към Нетребко „Anna, this is MY teacher, not yours!”. Нетребко издава гърлено ръмжене, като тигрица, защитаваща територия. Трите се засмиват отривисто и безгрижно. После позират за снимката.

„Силата на съдбата“ е на сцената на Кралската опера в Лондон от 21 март до 22 април. Прожекцията на запис по кината в България е на 6, 7 и 8 май.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР