Стените оживяват

Елка Влаховска 27 April 2019

Снимка: Paris Deco Off, Maison&Objet, Rebel Walls

Новината не е от вчера, защото вече няколко последователни години в интериорния дизайн се налага практиката поне една от стените в дома или на обществено място да е облечена със силно експресивен тапет, който наподобява картина.

Това не са снимките на есенна гора или на пролетни водопади, сюжети, които бяха интерпретирани навремето във фототапетите. Дизайнът сега е много по-смел, по-разнообразен и в повечето случаи изображението е триизмерно.

Завръщането на тапетите като декоративен елемент в интериора е обусловено и от набиращата скорост тенденция на максимализма (колкото повече, толкова повече), която изплува днес след дълги години на господстващ минимализъм. Домът не е лаконичен, а „разказва“ истории за живота, страстите и нагласите на обитателите си. Разбира се, много е важна мярката в декорирането, защото нищо прекалено не е естетически добро.

Къде можем да поставим експресивен тапет? Интериорните специалисти препоръчват това да бъде върху една от стените в трапезарията или в хола, в спалнята или в прехода (коридор или антре) от дневната към нощната зона в дома. Може да бъдат избрани по-смели и ярки десени или по-спокойна палитра. Кои са последните актуални тенденции в дизайна?

5 водещи тренда за 2019

перспектива
Може би най-вълнуващите въображението изображения са триизмерните, които дават дълбочина и силна илюзия за допълнително пространство. Тези тапети са най-предпочитани, защото дават перспектива, която не би могла да бъде постигната с обикновен тапет или с боядисване на стената. Тематиката е разнообразна – от природни феномени до историческа архитектура.  


уаби-саби
Тенденцията да се търси красота в несъвършенството е актуална и тази година. Ако искате да постигнете този ефект, без да накърнявате мазилката на стените, смело може да заложите на тапетите, които наподобяват суров бетон или олющени повърхности с елементи на стареене и поява на ръжда.  

ботаника
Джунглата с нейната гъста зеленина е на мода, както и темата за ботаническите градини с изобилието на екзотични цветя. За по-спокойна визия на дома се препоръчва тропическите мотиви да са в по-неутрални тонове, но ако имате смелостта да експериментирате, може да заложите на силни, ярки и експресивни цветове. Едно от големите предимства при тапетите е, че ако сбъркате, можете да поправите грешката лесно.

рисунка на ръка
Десените са разнообразни, като човек може да избира от скица на известен художник от миналото, детска рисунка или стилизирана версия на обект. Тапетите – имитация на рисунка на ръка, са с по-деликатно внушение и са подходящи за детската стая или за интериорна среда в по-умерена цветова гама.

„петата“ стена
Това е тенденция от последните дни, която интериорните дизайнери по света започват да въвеждат. Да облечеш тавана с тапет е може би смела и оригинална идея, но да си припомним как ни въздейства куполът на църквата с неговите изображения, когато вдигнем очи нагоре.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР