Мисия възможна - подредена кухня

Адриана Попова 12 April 2019

Кухнята е фабрика за емоции, твърди италианката Роберта Скира, писателка и журналистка, име с тежест в областта на гастрономическата критика. Кухнята е най-важната стая в дома, в крайна сметка хората вечер са се събирали край огнището, а не край гардероба, пише тя в книгата си „Радостта от пренареждането на кухнята” (ИК „Бард“)

Освен да улесни живота ни, една подредена кухня ще отвори път към положителни промени в самите нас. Не само защото психоанализата твърди, че отношението към храната е белег и за сексуалността, но и заради един експеримент, проведен в Корнел Юнивърсити. 98 жени били разделени на две групи. Едната група прекарала известно време в разхвърляна и мръсна кухня, другата – в подредена. Жените от първата група били склонни да ядат повече от жените във втората група. Хаосът в кухнята довел до потиснатост и хаос в емоциите, който се компенсирал с тъпчене.

В професионалния си живот Роберта Скира е влизала в много кухни – семейни и ресторантски. Опитът й я учи на някои малки хитрости, които помагат да се внесе хармония в най-важната стая.

Снимайте кухнята си, цялата или на части, за да я разгледате по-обективно, съветва Скира. Това ще ви помогне да изхвърлите купища очупени чинии, тенджери с липсващ капак, неизползвани панерчета, наследени от баба и най-сетне ще може да затворите плътно преливащите от вещи кухненски шкафове.

Ако се колебаете за някой предмет, скрийте го някъде за един месец. Ако през това време не се сетите за него, не се колебайте да го премахнете от кухнята и живота си. Той само ги задръства както мъртвите клетки запушват кожата и й пречат да диша пълноценно. Прочистването на ненужните съдове ще сложи в ред и спомените ви. Все пак духът на баба ви не живее в чашката с отчупена дръжка, а във вашите спомени за нея.

Но Роберта Скира не достига до крайности. Тя се противопоставя на ориенталския аскетизъм на световноизвестната специалистка по подреждане Мари Кондо, за която, съгласно японските традиции, красивото е равно на празно. За средиземноморския човек красивото означава пълно с вещи, които предизвикват емоции – картина, нарисувана от несръчните пръсти на детето ви, или поднос, пълен със зрели ароматни домати. Да си припомним, че според ДНК изследвания българите сме много близки до средиземноморските народи.

Ако изпразним цялото съдържание на един шкаф върху масата, по-лесно ще видим излишните неща.

Роберта Скира препоръчва веднъж месечно да се изпразват хладилникът и фризерът по този начин, за да се отървем от храните с изтекла годност и да видим кое е добре да използваме в скоро време. Впрочем за проверка на хладилника тя препоръчва също да снимаме вътрешността му.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР