Да бъдеш Саманта Джоунс

Според личния психотерапевт на Ким Катрал ролята в "Сексът и градът" й помогнала да повиши самооценката си и да се почувства истинска жена.

eva.bg 21 August 2021

Първата реакция на Ким Катрал, когато й предлагат ролята на Саманта в "Сексът и градът", е раздразнение. Тя няма нищо общо с образа на авантюристка, безсрамница и ловец на мъже. И за нея май е твърде късно да изиграе тази роля - през 1997 е навършила вече 41. Пък и какво ли би казал приятелят й Даниел Бензали?

 Отговорът му бил "Или аз, или тази порнография!" Та той никога не би се свързал с такава жена!

С актьора Даниел Бензали Ким живеела вече от три години и от пълното разочарование я спасявало само това, че почти непрекъснато снимала. Режисьорите експлоатирали обаятелния образ на комична сексапилна блондинка, така и не забелязвайки, че актрисата може много повече. Колкото до Бензали... Те неведнъж декларирали в пресата, че всеки момент ще се оженят и все нещо се случвало с Даниел - ту умирал негов роднина, ту той самият се разболявал, ту не бил във форма по за няколко месеца... Времето си минавало и двамата живеели в Лос Анжелис всеки в своята самотна къща, и се срещали всеки ден, ако времето им позволявало. Дан канел Ким на вечеря или да гледат някой филм, прекарвали около два часа в спалнята и след това я изпращал, за да се заеме със своите мъжки работи - да чете, да посреща гости, да пийне с приятели навън.

Отказвайки се от роля в "Сексът и градът", Катрал решила все пак да прочете отново сценария. Обикновено, за да реши дали да вземе ролята или не, й било достатъчно да прегледа сценария само веднъж, още повече ако сценарият бил за телевизионен сериал. Но сега, потопявайки се в текста, тя осъзнала, че е прибързала с отказа. Тя просто завиждала на героините от сериала! Особено на Саманта, която й предложили да изиграе. Успяла независима жена, работеща като пиар, която едва ли не всекидневно се оказва въвлечена в ново любовно приключение. Саманта не се стреми да има мъж, не иска деца, тя просто откровено се наслаждава на живота. За разлика от Ким Катрал.

Тя съобщила решението си на Бензали по телефона. Той онемял от изненада и Ким си представила как повдига рамене и разтрива с пръсти слепоочията си. "Ти не умееш да продаваш тялото си. Ще те изхвърлят след първите проби." - гласът на Дан звучал глухо. Тя треснала слушалката. Ако я изхвърлят - изхвърлят!

За снимките трябвало да пътува до Ню Йорк, където живеят и споделят подробности от живота си четирите героини на сериала, млади независими жени. С трите си партньорки - Сара Джесика Паркър, Синтия Никсън и Кристин Дейвис - Ким се запознала направо в студиото. На първата среща тя се появила почти без грим след безсънна нощ. Разглеждайки бъдещата Саманта, трите актриси не могли да скрият учудването си: Сара Джесика, Синтия и Кристин били по-млади от нея най-малко с по 10 години.

В почивката Кристин Дейвис я дръпнала настрана и й прошепнала, че трябва да се обединят и да накарат продуцентите да се съобразят с техните искания за промени в сценария. "Знаеш ли колко креватни сцени имаш? - обобщила Кристин. - Готова ли си за това? Те трябва да ги изрежат. Лично аз нямам намерение да се снимам в порно." В отговор Ким решително тръснала глава: "Щом съм тук, значи съм готова на всичко. Лично на мен моята героиня ми харесва. И ще я играя!"

Започнали тежки снимачни дни. В дългите сериали има особен ритъм, съвсем различен от снимките в обикновен филм. По същество сериалът може да се преобърне в живот, тъй като актьорите с години се срещат на снимачната площадка, където заедно създават измислен живот. Но тъкмо това Ким искала!

В къщата си на Лонг Айлънд тя се връщала само сутрин. Двете й кучета я посрещали с оглушителен лай. Но освен тях никой друг не я чакал.

Когато за първи път трябвало да се съблече пред камерата, партньорките й я наблюдавали много внимателно. Навярно си мислели, че има отпусната кожа и увиснал корем. Разкопчавайки блузата си, Ким си повтаряла като заклинание "Има с какво да се похваля. Аз съм апетитна и съблазнителна." След командата "Заснето!" се разнесли аплодисменти. Ръкопляскала даже Сара Джесика Паркър.

Между другото, нейният психоаналитик я научил на номера със самовнушението пред камерата. Ким на никого не казала, че е ходила при него преди снимките. Някога тя презирала тези душеспасяващи разговори, но Ню Йорк е град, където няма нито един, който да не е ходил поне веднъж на психоанализа.

На Катрал явно й попаднал не най-лошият терапевт. Задавайки на пациентката няколко въпроса, д-р Донок я посъветвал с най-радикални методи да повишава самооценката си. "Имате съвършено тяло, а в дълбините на душата си се смятате за глупачка." Той добавил още - и това Ким Катрал от нито един критик не била чувала - че нейното тяло живее отделно от емоциите й. Погледът на Ким съвсем не бил такъв, какъвто трябвало да е на Саманта: внимателен и тъжен, а не пълен с бесове. Слава Богу, че режисьорът не го е забелязал! "За вас не просто е полезна, на вас ви е необходима ролята на Саманта, - казвал докторът. - На вас ще ви помогна не аз, а тази роля. Вие дори трябва да доплащате на режисьора!"

Опитвайки се да намери обяснение за дълбоката си вътрешна неудовлетвореност и неувереност, Ким предположила, че причината е в неудачните й бракове и любови. Всъщност първият едва ли би могъл да се смята за сериозен опит в семейния живот. Ким се омъжила за актьора Лари Дейвис на 19 години, току-що пристигнала в Лос Анжелис. Те живели заедно по-малко от една година и Лари се увлякъл по друга. Тя тогава не се огорчила кой знае колко: всичките й мисли били съсредоточени в кариерата.

Ким срещнала немския архитект Андреас Лизон през 1982 на един холивудски прием. Цялата вечер високият европеец не свалял очи от нея. И се оженили само след няколко месеца. На Ким й се струвало, че е влюбена. Трябвали й няколко месеца, за да разбере, че била просто поласкана от комплиментите, които германецът безкрайно изричал по адрес на нейните гърди, коремче и дългите й крака. Семейният им живот течал доста екстравагантно: Ким както и преди си живеела в Лос Анжелис, а Андреас - във Франкфурт.

Майка й страшно се гордеела с новия си зет - солиден, богат - и постоянно внушавала на дъщеря си да зареже глупостите - имала предвид киното - и да се премести при съпруга си в Германия и да заживее както подобава. Ким обаче не искала и да чуе подобно нещо. При това при по-близък контакт Андреас се оказал страшен досадник - не можел да й предложи нищо повече от ходене по ресторанти, телевизия или скучни колеги на гости. И в леглото с него било също толкова скучно, колкото и с гостите му.

През 1985 Катрал се снимала твърде много и нямала време да осъзнае, че телефонните позвънявания на мъжа й ставали все по-редки. Ако по-рано Андреас звънял всеки божи ден, то сега го чувала по един-два пъти седмично. Ким решила да го изненада и без предупреждение кацнала във Франкфурт. На летището му купила кукла Барби, германецът все й повтарял, че прилича на нея. "Да се разтушава с куклата в мое отсъствие" - насмешливо мислела тя. Отключвайки вратата със своя ключ, Ким тихичко се отправила към спалнята: призори Андреас трябвало да спи. Да, той спял на рамото на гола девойка. Ким не могла да не забележи колко е красива младата й съперница, която изглеждала на не повече от 18. Момичето изведнъж отворило очи, видяло гледащата я в упор непозната жена и прошепнало: "Къш оттук!". Ким хвърлила куклата към нея и изхвърчала от стаята, събаряйки столове по пътя си.

На другия ден Андреас й заявил, че е намерил момиче, готово да му стане истинска жена, готова да му роди деца и устройваща го повече от Ким в леглото. Катрал замълчала. Андреас продължил безмилостно: въпреки че била красива, в интимните отношения с Ким му било много неуютно, като че ли галел кукла.

След тези толкова обезкуражаващи признания Ким късала снимки, плакала, страшно се измъчвала. Тя, наивницата, мислела, че мъжът й е във възторг от нея.

След разрива с Андреас имала няколко кратки връзки. Някак си не се получавало нищо сериозно, макар тя да го искала. Била единствената от сестрите в семейството си, която до момента нямала истински добър брак и деца. Даже майка й намеквала, че нещо с нея не е наред. Ким се изнервяла. Тя нямала нищо против да се омъжи за актьора Джонатан Силвърман (макар и с 10 години по-млад от нея), с когото се срещала в началото на 80-те. Но и той като Андреас отначало се възхищавал от прелестите й, после взел да звъни все по-рядко, докато спрели да се виждат. По-късно Ким обвинявала само себе си за всички тези неудачи с мъжете. Смятала, че твърде много държи на независимостта си и на работата си, която винаги поставяла на първо място.

В интимните отношения също намирала проблем. Силвърман веднъж й казал, че тя през цялото време се преструва: играе удоволствие, играе любов. Така било наистина. Но работата била в това, че на Ким не само с Джо не й харесвало, а с никого. Сигурно била сбъркана, както смятала майка й. Виж на Саманта й е добре с всеки, трябвало да се учи от нея поне малко от малко.

Тъй като личният живот упорито не вървял, Ким прекарвала свободното си време в спортната зала. В почивките между заниманията партньорките й поглъщали десерти и пържени картофи, а Катрал дъвчела зелена салата или маслинка с малко парченце безвкусно пилешко месо. Режисьорът настойчиво твърдял, че тя не бива да надхвърля 54 килограма.

Сериалът "Сексът и градът" тръгнал по американската телевизия през 1998 и почти веднага станал култов. В точното време цялата женска половина от страната зарязвала всичко и бързала да не пропусне нито една подробност от живота на четирите еманципантки.

Ким получавала чували с писма. Колкото и да е странно, именно нейната героиня станала любимка на публиката, а не Кари, играна от Сара Джесика Паркър. Така че Ким наистина натрила носовете на по-младите си колежки. По-рано тя не била обект на внимание за папараците. Сега, излизайки на улицата, трябвало да се крие зад тъмни очила. Веднъж я разпознали в супермаркета и се нахвърлили върху нея не за автографи, а с въпроси: "Какво да правим, ако мъжът се бои от жената?", "Какво да правим, ако сме влюбени в свещеник?", "Какво да правим, ако той не познава женската физиология?", "Ако съм фригидна?", "Ако той е импотентен, но въпреки всичко аз го обичам?"

Веднъж след снимки режисьорът Дарен Стар помолил Ким да отиде в кабинета му. "Трябва да направим нещо с твоя личен живот, скъпа, не може повече така да продължава." Катрал била смъртно уморена след трудните сцени и мечтаела само да си легне. Трудно осъзнавайки какво й говори Стар, тя го гледала с изумление. "Виждаш ли, - продължавал той,- липсата на личен живот на популярна актриса вреди на сериала." Ким трябвало да стане реклама на своята героиня. Дарен й посочил купища жълти издания: "За теб няма нито един материал. Вярно, че един тарикат се опита да направи твой любовник градинаря, после бодигарда ти, но това не е сериозно. Ти си Саманта Джоунс! Почти нарицателна личност, а как се държиш? Сякаш играеш монахиня!"

Ким се обидила и казала, че ако не ги устройва... Но веднага била прекъсната рязко: "Не става въпрос за това! Ти по-добре да си смениш мястото с Кристин!" Стар имал предвид Кристин Дейвис, която играе в сериала ролята на тихата Шарлот. Но пък за разлика от Ким живеела значително по-активно, в пресата се появявали статии за романа й с Алек Болдуин, Джеф Голдблум, Лив Шрайдер. Само че точно тя трябвало да се държи по-скромно. "Въобще избирай! С кого ще имаш роман - без всякакъв намек от усмивка нареждал Стар, давайки да се разбере, че срещата приключва. - Назови този, който ти е по сърце: от Майкъл Джексън до Бил Клинтън! На Саманта никой не може да откаже."

Цяла нощ Ким не спала и стояла в градината. Отдавна била отказала цигарите, но държала вкъщи няколко кутии за случай на "нервен срив". Разговорът със Стар дълбоко засегнал нейното самолюбие. Тя се заиграла със Саманта и почти забравила, че в личния й живот отдавна няма мъж, снимките го замествали. Скоро след неприятния разговор в кабинета на режисьора Дарен й подал вестник: "Погледни каква реклама ти е направил собственият ти баща! Нарекъл те е истинска курва. Обърнал е нещата в наша полза."

Катрал се вторачила в статията. Господи, репортерите се добрали до баща й! Денис, бивш офицер, заявил, че не знае къде да се дене от срам - родната му дъщеря потъпкала честта си, репутацията на семейството и своя талант.

Ким си спомнила колко се страхувала от баща си като дете, макар и да го обичала. Тя се родила в Ливърпул, Англия, а през това време баща й бил в Канада - опитвал се да намери работа, за да изхранва многобройното си семейство. Децата били четири. Ким била само на три месеца, когато семейството се преместило във Ванкувър. Сега й се струвало, че неудачите в личния й живот произлизали от отношенията с родителите й.

През цялото си детство Ким била свидетелка на скандалите между майка си и баща си. Най-накрая родителите се развели, а Ким дали на леля й в Ливърпул за отглеждане и възпитаване. Мей Катрал преподавала в студио за драматично изкуство, а Ким от съвсем малка мечтаела за театър. Тя не можела да търпи суровата и педантична леля, но й била благодарна за това, че я подготвила за изпитите в Лондонската школа за драматично изкуство. Бащата отначало се противял на артистичната кариера на дъщеря си, но след като гледал Ким на сцената в Чеховата "Три сестри", одобрил избора й.

Много скоро неговата дъщеря спечелила стипендия в Американската академия за драматично изкуство. Той гледал детето си в дипломния спектакъл "Мизантроп" и така я харесал, че решил да посвети бъдещето си на това да я направи известна. Напечатал със свои собствени пари рекламни диплянки за спектакъла, Денис ги разнесъл собственоръчно по адресите на 189 театрални и филмови агенции, регистрирани в Ню Йорк, с покана да гледат дъщеря му в спектакъла. Тринайсет агенти наистина откликнали на поканата. По този начин бащата обезпечил старта на дъщеря си. И ето сега тя позоряла неговото честно име!

Прочитайки интервюто, Ким веднага позвънила на баща си: "Татко, аз съм зряла жена. Това ми беше необходимо, за да..." - тя не успяла да довърши, защото баща й затворил. След около час й позвънил и заявил, че Бог правилно я е наказал, като я е лишил от деца.

Ким плакала цялата нощ след този разговор. На следващия ден изглеждала кошмарно, но била взела решение да изживее живота си така, както иска и може.

В известния ню-йоркски клуб "Blue Note" Катрал самотно се наслаждавала на джаза. Била облечена така, че никой да не познае изпълнителката на ролята на Саманта: очила, джинси, барета. След около час на масата й седнал интересен мъж. Разговорили се за джаза. Ким отпивала от коктейла си и разглеждала своя събеседник, чудейки се дали я е познал. "Мис Катрал" - представила се накрая тя, протягайки ръка на непознатия. Видимо името не направило никакво впечатление на мъжа отсреща, който невъзмутимо произнесъл: "Марк Левинсън". Ким веднага помислила, че той се интересувал от нея, не защото била Саманта. Марк й предложил да я закара до вкъщи и тя веднага се съгласила, освобождавайки своя шофьор. Новият й познат й харесвал: открито лице, силни ръце, приятен глас. Никакво притеснение, че бил доста по-възрастен от нея.

Марк я попитал с какво се занимава и Ким започнала да се колебае дали да му каже истината. "Запознайте се, аз съм Саманта, курва и мъжемелачка," - казала си тя наум, а на Марк съобщила, че е театрална актриса и играе класика.

На следващия ден той й позвънил с предложение да се срещнат след работа. Оправдавайки се, че ще пътува при роднини в провинцията, Ким се опитвала да реши какво да прави по-нататък: да признава или не, че играе Саманта Джоунс в сериала "Сексът и градът". Марк очевидно изпитвал към нея интерес и тя нямала нищо против това, честно казано...

Ким се записала на извънреден прием при д-р Донок. Седейки на неговата кожена кушетка и разсеяно гледайки към шумящия Бродуей, тя му разказала за изникналото затруднение. "Ако той не те приеме такава, каквато си, бягай на минутата по-далеч! - посъветвал я Донок- - На какво съм те учил? За него ти си истински подарък! Той направо ще пощурее от щастие като разбере коя си!" "Ами ако не пощурее?" - попитала Ким с виновна усмивка. Донок заявил, че тогава мистър Левинсън е или импотентен, или глупав, или субект с тежки психически отклонения.

Когато Марк позвънил отново, тя го помолила да изгледа поне една серия от "Сексът и градът". "Този стойностен филм? - учудил се Левинсън. - Заглавието му не го подсказва..."

Скоро те се срещнали в малък ресторант до дома на Катрал, тя нарочно се облякла в стила на Саманта - ярко и сексапилно. В първата минута Марк се ошашавил, не знаейки как да се държи. После си възвърнал дар слово, очите му заблестели игриво, а гласът му изгубил обичайната си сдържаност и солидност. По време на вечерята Ким, без оглед на лекомислено разголената си рокля, се държала като добре възпитана английска лейди и поддържала разговора за традициите на съвременния театър.

Повече от месец тя гощавала Марк с интелектуални разговори, решила, че ако му харесва, то той наистина няма къде да отиде. И когато от разговорите те преминали към по-предметни отношения, дошло ред на Ким да се учудва.

"С Марк разбрах, че нито един мъж досега не ме е удовлетворявал. Аз съм над 40, а чак сега открих за себе си физическата страна на любовта. Ние правим това във всяка свободна минута," - заявила Ким в интервю няколко месеца след сватбата. Тя не се съмнявала, че Саманта я е превърнала в съвсем друга жена, ето, че за първи път в живота си тя се държала с мъж така, както й се искало. Била с него безмилостно честна, както се отнасяла със своите любовници нейната героиня. И имало резултат.

През есента на 2001 г. Ким подарила на публиката си неочаквана изненада. Появила се написаната от нея в съавторство с Марк книга "Удовлетворението: изкуството на женския оргазъм". Най-пикантни били фотографиите, на които самите автори се занимавали със секс. Ким била на 45, Марк на 59.

Продуцентите на "Сексът и градът" потривали доволно ръце - сериалът вървял вече четвърти сезон, рейтингът му падал и изведнъж Ким по собствена инициатива направила на филма такава мощна реклама. Хонорарите на Катрал почти се удвоили: ако по-рано тя получавала за серия 160 хиляди долара, то сега й плащали повече от 300 хиляди.

Но колко странен се оказал нейният брак! Всичките сили и време на Ким били насочени към удовлетворяване на сексуалния апетит на Левинсън. Не би могло да се каже, че това й било неприятно. В Ким се събудила спящата до момента енергия. Тя се улавяла, че непрекъснато витае из еротичните си фантазии. Всички отбелязвали, че бракът се отразил положително на външността й. Даже и зарязвайки строгите диети, Ким не напълнявала нито с грам и изглеждала възхитително. На снимачната площадка се появявала възбудена с горящи очи. А по време на снимките на поредната гореща сцена галела младия актьор толкова убедително, че той не можал да се справи с толкова истинско желание и помолил за почивка. "Никаква почивка! След два часа сме в ефир! Ако искаш, можеш да я изнасилиш направо тук, пред камерата!" - опънал се режисьорът. Така на Ким лепнали прякора "виаграта".

Постепенно обаче Катрал започнала да се уморява от този лудешки ритъм и начин на живот. Изнурена от снимки, проточили се няколко години, тя се връщала вкъщи и продължавала да играе Саманта в семейството си. Марк изисквал това от нея, то го възбуждало. Сутрин, когато разхождала кучетата по крайбрежието, Ким се усещала самотна както и преди. И се плашела. Как така? Тя е уверена в своя женски чар, има мъж, който изпитва към нея истинска страст. Само че подличко се изплъзвал един коварен въпрос: към нея ли? А ако Марк обичал не нея, а образа, с който почти се е сляла? С брака си Ким не придобила нито топлина, нито нежност, нито домашен уют. Даже в кухнята, край печката трябвало да играе роля. Веднъж - били женени съвсем отскоро - в свободния си от снимки ден Ким се облякла в раздърпан пуловер и дънки. Марк отначало мълчаливо я погледнал, а след това креснал: "Марш да се преоблечеш!" Разбира се, на него му доставяло огромно удоволствие да знае, че е любимият мъж на Саманта, но понякога тщеславието му приемало неприятни форми.

Веднъж те гребали с лодка недалеч от дома. Марк накарал Ким да си съблече блузата, казвайки, че иска да й се полюбува. И тогава Ким случайно забелязала, че към тях се приближават две лодки и към нея са насочени обективите на камерите. Папараци! Катрал се досещала, че мъжът й е уредил тези снимки. Така Марк си правел реклама, както и на книгата им, която отдавна била станала бестселър. По същество това било предателство към личния им живот...

През февруари 2003 Марк се върнал от Европа весел и оживен. В кухнята го очаквала бележка: "ДОКАТО НЕ СИ СЪБЕРЕШ БАГАЖА И НЕ СЕ МАХНЕШ, НЯМА ДА СЕ ВЪРНА У ДОМА. Нашият брак приключи."

На шестия сезон от съществуването на "Сексът и градът", по-точно през пролетта на 2004, Дарен Стар обявил, че е взето решение проектът да бъде прекратен. Това трябвало да стане преди сериалът да е омръзнал на зрителите. И докато на Сара Джесика Паркър, Кристин Дейвис и Синтия Никсън очите плувнали в сълзи при новината, Ким изпитала чувство на облекчение: тя отдавна надраснала Саманта, героинята й я задушавала. Между другото, нима Саманта не разрушила и брака й?

Актрисата Катрал не се заблуждавала за своето бъдеще, прекрасно разбирала, че без оглед на голямата й популярност, с нейната кариера е свършено. Повече нито един режисьор на света нямало да я възприеме в никакъв друг образ освен в този на Саманта Джоунс. И не само режисьор. През май 2004 поканили Ким на благотворителен обяд и я сложили да седи до Бил Клинтън. Бившият президент бил необикновено любезен, гледал я в очите, усмихвал се и се обръщал към нея с "мис Джоунс".

А през лятото по улиците на американските градове се изливали тълпи с лозунги "Катрал нарушава правата на зрителите!" "Убийте Саманта и продължете сериала!" Ким виждала всичко това по телевизията. Работата била, че продуцентите замислили да направят киноверсия на сериала и се обърнали към нея за съгласие, но тя рязко отказала. Вестниците писали, че било заради предложения й много по-нисък хонорар от този на Сара Джесика Паркър. Но парите били само предлог.

Ким се гледала в огледалото - напълняла, тя едва ли би могла отново да се облече в сексапилните дрехи на своята героиня. Но въпреки това тя както никога преди се чувствала жена.

Продавайки къщата си на Лонг Айлънд, Ким се преместила в Торонто. Поканили я да се снима в канадски филм "Ледените принцеси". Тук в местен ресторант Ким се запознала с 27-годишен готвач Алън Уайз. Красавецът, който бил 20 години по-млад, се влюбил в нея от пръв поглед. Казвал, че нито едно момиче не предизвиква у него такова лудо желание, колкото Ким. Уайз й изпращал, докато тя снимала, изискани ястия, вечер приготвял за нея зашеметяващи десерти и й разрешавал да ходи в неговия изключително луксозен ресторант дори по домашни чехли.

"Ким Катрал ми напомня отлежал коняк, - отговарял той на безкрайните въпроси на журналистите. - Редом с нея моите връстнички, а още повече по-младите девойки, ми изглеждат като кисело неотлежало вино. А аз имам понятие от напитки."

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР