Традицията, която пазиш и предаваш нататък

Мария Попова 28 March 2019

Нали знаете, че за да съхраните нещо в ума, сърцето и душата си то трябва да е наситено с любов. Много любов. Ако я няма, рискуваме времето да заличи всичко.Нали знаете също, че кожата, косата, тялото и дълбините на очите помнят. Помнят всички онези детайли, които ни карат да излъчваме щастие.

И нали знаете, че споделеното щастие е най-дълготрайно, защото го предаваме на ближния. Като традицията. От поколение на поколение.

Тези дни една кампания ме вдъхнови да върна лентата на собствените ми емоции назад. И да се замисля за традициите, които трябва да запазя и предам на моите деца. Носталгично и с благодарност към времето, което ни е предоставило възможността да бъдем щастливи деца, заедно със сестра ми хванахме няколко снимки от миналото. Имахме сякаш нужда отново да изпитаме вълненията на детството. Вълненията, които къдриците ни помнят. Ах, как не ги харесвахме тогава. Мама постоянно повтаряше: „Когато пораснете, ще разберете какво богатство имате.“ Докато ние си изправяхме косите с ютия, тя всячески се опитваше да ни накара да заобичаме тези луди, диви къдрици. Накрая успя. Заобичахме ги. И започнахме да се грижим за тях, защото както споменах, те помнят. Помнят майчината ласка и любов към буйните ни коси. Пръстите, които се прокарваха през тях, когато ни галеше. Тя ни предаде една традиция, а именно уважението и грижата към себе си, такива каквито сме. Къдрави, рошави и първични.

Вдъхновени от 640 жени от Tungteiya, Гана, производители на невероятното масло от шеа, ние се доверихме за грижата за нашите къдрици на продукти, съдържащи именно него. Процесът на добиване на ценната съставка се състои от 18 стъпки и е наследен от предишни поколения. Предава се от майка на дъщеря.Именно както ние наследихме от мама любовта и уважението към собствените си коси. Жените използват традиционни техники за ръчна обработка, чиито усилия и отдаденост се усещат в качеството на самите продукти. В основата на доверието ни към бранда The Body Shop, който поддържа богата серия продукти с масло шеа, е сътрудничеството им по програмата Community Trade. The Body Shop заплаща справедливо труда на тези неуморни местни жени, в същото време Tungteiya инвестира в обществени проекти, свързани с подобряване на здравеопазването, канализацията и образованието в района.

Иска ми се да предам следното на дъщеря си - обичай себе си, тялото си, грижи се за него, уважавай го, променяй го без натиск, развивай го. Подхранвай го. Емоционално и физически. И в основата на всичко е отговорността към самия себе си. Вдъхновена от жените на Гана, които обгрижват косата, кожата и тялото си с масло от шеа, някак се приобщих още повече към идеята да не пренебрегвам себе си и да превърна това в традиция. Традиция, която да предам нататък. От цялата серия продукти, най-вдъхновена съм от мултифункционалното чисто масло от шеа (100% веган), което мога да приложа върху косата, кожата и устните си. Маслото от шеа се отличава с интензивно подхранващи свойства, богата текстура и високо съдържание на полезни мазнини. Има нещо вълшебно в него, защото имам възможност да дам воля на въображението си и да сътворя собствени рецепти, които да приложа върху себе си и емоциите си, за да се чувствам в хармония със себе си.

А традициите… Хубаво нещо са. Те притежават една специфична важност, защото можеш да докоснеш ръката на ближния, сякаш предаваш щафета, и да си сигурен, че в точното време традицията ще бъде предадена на следващия, за да може да просъществува във вечността.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР