Сейшелите - раят съществува

Дори 30-градусовата температурна разлика не може да охлади емоциите от последното ми пътуване до Сейшелите

Любомир Василев 28 March 2019

Дори 30-градусовата температурна разлика не може да охлади емоциите от последното ми пътуване до Сейшелите. Със 115-те си острова, разпръснати в Индийския океан, с гигантските си костенурки, с колоритните си калейдоскопични коралови рифове за гмуркане, с безкрайните си девствени плажове и великолепните гранитни скали, пребиваването на Сейшелите се доближава до представата ми за райско преживяване.

За вкуса на креолското всекидневие разбирам от пазара Сър Селуин-Кларк в столицата Виктория, където сергиите с цветни зеленчуци и тропически плодове, екзотични билки и ароматни подправки преливат и карат цялата улица да ухае.

Няма начин да не се влюбите в храната на Сейшелите - от прясно уловената риба до пикантното къри и сладките пържени банани, тук има по нещо за всеки вкус. Кухнята носи наследството на разнородни етноси, което води до голямото разнообразие на вкусове и текстури.

Страхотните места за хранене могат да бъдат намерени в петзвездните курорти, но също така и в интимната атмосфера на малките ресторантчета, разпръснати навсякъде из островите, където автентичната креолска храна е най-вкусна, когато си с боси крака в пясъка. Тук с удоволствие ще запознаят любопитния с местните деликатеси като кървавицата, домашно приготвената маниока и банановия чипс, както и с вкусни десерти като бадемовата нуга и карамелизираната папая.

Малко ресторанти на Сейшелските острови могат да се похвалят с родословието на „Ше Плюм“, разположен с изглед към красив залив на живописния западен бряг на Махе. Тук ястия като краба с джинджифил, червения снапър на грил с креолски сос и бялата риба със сос от пешън фрут и крокети от хлебен плод не са за изпускане.

„Ла Гранд Мезон“ е вероятно най-добрият ресторант за изискани ястия в целия архипелаг. Той е част от прочутата дестилерия за ром Такамака и издига храненето на Сейшелите на ново ниво под вещото ръководство на главния готвач Кристел Вийхейди. Любими са ми там прясно нарязаната салата „Сърцето на палмата“ с трюфел и къри, както и филето от червен снапър с къри.

„Ле Роше“ е едно от така наречените „скрити съкровища“ на остров Пралин. Ресторантът дори няма собствен уебсайт, но славата му се носи от уста на уста. Тук сервират прясна риба, морски специалитети и местна креолска кухня.

„Шато де фьой“ е част от малък, но луксозен хотел със същото име. Ако търсите изискано хранене в Пралин, това без съмнение е мястото. Ресторантът е интимен, с красиви гледки, а това, че е част от веригата „Реле и Шато“ е гаранция за качество. Био зеленчуците се отглеждат в градините на курорта, а менюто е микс от интернационална и креолска кухня.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Chez Plume - +248 4 355 050
La Grande Maison - +248 2 522 112
Les Rochers - +248 2 514 034
Chateau de Feuilles

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР