Художникът, който не стана гангстер

eva.bg 22 March 2019

Белгиецът Ян Фабър е сред най-значимите визуални артисти на съвременността, а сега и софийската публика може да се запознае с изкуството му. Фабър е първият художник, поканен през 2008 година да реализира голяма самостоятелна изложба в Лувъра.

Изложбата „Не може да се избяга от изкуството“, която може да бъде видяна до 28 април в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, включва избрани произведения: рисунки, фотографии и скулптури, както и филм пърформанс.

Животът на един от последните големи френски гангстери - Жак Месрин, издирван дълго време  като “обществен враг номер едно” във Франция и убит при престрелка с полицаи в Париж през 1979, е едно от вдъхновенията на Фабър. Защо Месрин? Ян Фабър казва: „В живота си винаги съм имал два избора: да стана добър художник или да стана добър гангстер“. За него Месрин е страстна личност, човек, който оцелява чрез дегизиране и успява да избяга от правилата и институциите. Това не е възпяване на престъплението и насилието, а на виталността и жаждата за живот, на желанието да се промени обществото, на вярата в анархията на любовта.  

Куратор на изложбата в София е Йоанна де Вос.

Ян Фабър ще бъде представен на 58-о Венецианското биенале с проект, който ще бъде открит на 6 май 2019. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР