Емоцията следва функцията

Този път надникваме в частен дом, в който дизайнът е изчистен и функционален

Елка Влаховска 20 март 2019

Домът на четиричленно семейство в стар софийски квартал спечели престижната първа награда в категорията „Еднофамилна къща“ на тазгодишните Dibla Design Awards в оспорвано състезание. Проектът е на Fimera Design Studio за интериорен и продуктов дизайн, което създава хармонични, функционални и неочаквани решения за обществени и лични пространства, мебели и продукти. Сред разпознаваемите с дизайна си техни обекти в столицата са София ивент център в мол Парадайз, PURE Grand Bistro на шеф Димо Димов и йога студио Mettasense.

Този път надникваме в частен дом, в който дизайнът е изчистен и функционален, като в интериора са вплетени и пристрастията на обитателите.

„Добрият дизайн е с въображение и силна идентичност. Търсим неочаквани детайли, малки провокации, нетипични решения. Стремим се да забравим стереотипите. Крайната ни цел е дизайн, който се отличава веднага, от пръв поглед.“ Fimera Design
Къщата е разпределена по начин, който прави съжителството на поколенията комфортно и хармонично. Пространството на първия етаж, с огромни витрини прозорци, които откриват гледка към двора, обединява в обособени кътове хол, трапезария и кухня. Те са организирани по максимално функционален начин, като всички елементи от интериорната среда (с изключение на меката мебел и трапезарните столове) са по проект на Fimera Design Studio и са изработени у нас.

Пространствата вътре-вън преливат едно в друго, като не само гледката от прозорците нахлува в интериора, но и оттук може направо да се излезе в двора с красиво оформен ландшафт и барбекю с пергола за приятни вечери през топлия сезон.

В изчистения дизайн акцент е дървото, което дава „душа“ и разчупва контекста на помещението. Специални триизмерни панели от естествен дъб обличат една от вратите. Таванът също „стопля“ визията на дома. Скрита в ниша е своеобразната изба, в която вертикално са подредени вина от колекцията на собственика.

Вторият етаж е царството на двама младежи с очевидни пристрастия към музикалния стил хеви метъл. Това намира отражение в дизайна на помещенията. Двете спални са огледално разположени около холната част, чиято стена е облечена с принт в стилистиката на хеви метъл. Като изключим тези декоративни елементи, палитрата на дома е монохромна. Никъде не присъстват активни цветове или разсейващи окото бъбриви детайли. Атмосферата приканва към спокойствие и съсредоточаване върху любимите занимания на семейството, като комфортът на обитаването е изведен като приоритет.

На третия етаж са разположени родителската спалня, холна част и луксозна баня с джакузи. И тук основната монохромна и по-студена палитра е уравновесена с присъствието на дървени подове и плочки, имитиращи дърво. Интересен елемент на втория етаж е т.нар. обръщане – паркетът от пода „се качва“ и на една от стените. В детската баня пък са използвани оригинални плочки с дизайн на комикси с любими герои.

Хармония, уравновесеност, премерени и точни пропорции създават атмосферата на спокойствие в този дом. Без да се натрапват с екстравагантност, детайлите са силен акцент, който балансирано се вписва в общия интериорен контекст. Водеща е функционалността, но тя е в близка и топла връзка с емоцията.

1 КОМЕНТАР
1
Rosita
20 март 2019, 13:44

Първата снимка е като от заведение или конферентна зала : колони, таван. Къде е животът, уютът в тия студени музейни снимки?

ТВОЯТ КОМЕНТАР