„РевизорЪт” тръгва off Broadway

Фантастичната енергия, с която 12-те млади актьори играят Гогол, прелива в залата

Адриана Попова 14 March 2019

След като близо 2 години се игра на българския Бродуей – ул. „Раковски”, спектакълът с режисьор Нина Димитрова се премести на ново място. Съставът обаче е същият – това са бившите вече студенти от класа на проф. Здравко Митков, на които Димитрова е асистент. Четирима от тях - Шахин Шехзен и Антоан Петров за ролята на Градоначалника, и Денис Хаят и Павел Емилов за ролята на Хлестаков, през 2018-а спечелиха групов „Икар” за дебют (Шахин е от семейство бежанци от Сирия, като единствен остава в България, за да учи в Театралната академия).

Два часа преди началото на представлението може да се види как актьорите сглобяват собственоръчно мащабния декор. И това е илюстрация за огромния ентусиазъм, с който 12-те момичета и момчета се отнасят към ролите си в нелеката от физическа гледна точка постановка. Почти през цялото време, включително при аплаузите, те тичат и скачат като метафора за безсмисленото, но пък енергично живуркане на „нищожните” герои на Гогол.  „РевизорЪт” е третият спектакъл по Гоголев текст на Нина Димитрова след многозвездния „Шинел” и „Дневникът на един луд”. За 27-те си години сценичен живот „Шинел” има 14 международни награди, игран е близо 600 пъти на 9 езика на над 150 международни фестивала. 

За постановката си „РевизорЪт”  Нина Димитрова казва: „Да се посмеем, господа, на абсурдите и уродствата на ежедневното си съществуване, на себе си, на собствената си греховна природа и да чуем съвестта си, защото именно тя е оня Ревизор, който според Гогол „идва преди гроба”. И него никой не може да го подкупи. Огледайте се! Посмейте се! С уговорката, направена от Гогол: „Ако ти е крива мутрата, не се сърди на огледалото!”

Повторната премиера на награждаваното представление на театър "Кредо" по Гогол е на 17 и 19 март в Сити Марк Арт Център.

Следващата дата, на която може да гледате „РевизорЪт”, е на 17 април в Сити Марк Арт Център. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР