В кината от днес: „Можеш ли да убиваш”

Ирина Иванова 01 March 2019

Новият филм на режисьора Иван Ничев („След края на света”, „Пътят към Коста дел Маресме”) „Можеш ли да убиваш” е в кината от днес. Заснет във Видин, филмът разказва историята на няколко млади мъже, които се опитват да оцелеят, че дори и да живеят, в забравения от всички български Северозапад. Техен приятел се опитва да ги обучи, за да станат платени рейнджъри в Близкия Изток. Комично-драматичният тон на филмовия разказ се ражда именно по време на това обучение, провеждащо се в огромен изоставен завод, както и в покрайнините и ромското гето на града – все места, които притеснително много приличат на райони с истински военни действия. Успоредно с това филмът проследява и личната драма на всеки един от мъжете – някои от тях са самотници, други трябва да се справят със сериозни семейни проблеми, безработица и всички до един - с отчайващо безпаричие.

В „Можеш ли да убиваш” участват само млади актьори - Ясен Попов, Ивайло Драгиев, Атанас Найденов, Александър Кънев, Николай Върбанов, Живко Джуранов, Иво Йончев, а специално участие има голямата българска актриса Емилия Радева.

Продукцията не е грандиозна и свръхамбициозна. Режисьорът се е съсредоточил в историите на забравените малки хора от един забравен малък град, която история той разказва с пестеливи изразни средства, скромност и топлота. Вероятно именно това е оценила полската публика, присъствала на премиерата на филма във Варшава през февруари и приветствала създателите му с продължителни аплодисменти. Не е без значение и фактът, че сред публиката са били и големите полски режисьори Кшищоф Зануси (когото очакваме съвсем скоро на София филм фест) и Януш Заорски. Припомняме, че Иван Ничев е полски възпитаник и е свързан с тамошната киношкола.

По традиция музиката към филмите на Ничев са дело на композитора Стефан Димитров, а прекрасната песен „На случайна гара” се изпълнява от Васил Найденов.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР