Дуа Липа: Момичето с име Любов

Албанската певица си заслужи печата на успеха

Александрина Петрова 12 February 2019

Тя е една от най-обсъжданите поппевици днес, изпълнителката с най-бързо развиващата се кариера, белязана с любов. 23-годишната Дуа Липа е родена в Лондон, но има албански корени. Родителите й Анеса и Дукаджин Липа са от Косово и още при първия контакт с малкото момиченце решават то да носи името любов (дуа на албански означава любов – б.а.). С „të dua“ се казва „обичам те“, „искам те“ или „имам нужда от теб“. Само че като дете Дуа се срамува от името си. Да, на другите езици то звучи екзотично и звънко, но на родния й казва толкова много неща… И така до момента, в който то започва да й носи късмет. И огромна слава. Само преди броени дни Дуа спечели две награди „Грами", първата от които за най-добър нов изпълнител, а втората - за най-добър денс запис на песента „Electricity".

Макар и дъщеря на рокмузикант, първият сблъсък на Дуа с музиката не е съвсем успешен. На 11-годишна възраст тя се опитва да се запише в училищния хор, но учителят по музика й казва, че гласът й е по-нисък от тези на останалите деца. Но любовта й към музиката е твърде голяма, за да бъде пречупена от един отказ. Бъдещата суперзвезда, чиито песни днес звучат в ежедневието ни, израства благодарение на баща й на фона на велики гласове като Дейвид Бауи, Стинг, Боб Дилън и развива слуха си с големи групи като Radiohead.

Дуа е на 15, когато прави големите си стъпки към съзряване и самостоятелност. Тя се отделя от семейството си, в което има още две деца, и заживява с приятели под наем в лондонски апартамент. Нетипично за албанските разбирания, още по-малко за момиче. Но тя е убедена – времето да търси собствения си път и да изкарва пари е настъпило. На 16 Липа започва работа като модел и получава първите си хонорари. Музиката й прави компания. Две години преди това, когато е на 14, тя създава канал в Youtube, където качва изпълненията си. Сред любимите й изпълнители, на които тогава прави кавъри, са Кристина Агилера, Нели Фуртадо и Пинк. Това не остава незабелязано от звукозаписната компания Warner Music и те й предлагат договор.

Успехът не закъснява и съвсем скоро песента Be the one се превръща в хит, въртящ се по всички радиа и музикални телевизии. Дуа е на 19 години и е най-младият изпълнител, събрал повече от милиард гледания в ютюб. Песента й New Rules се нарежда на 49-о място в топ 100 на най-гледаните видеоклипове в ютюб. На Британските музикални награди тя бе номинирана в цели пет категории от десет и си тръгна с две награди – за най-добра британска изпълнителка и за британски пробив в музиката.

Дуа Липа не е от изпълнителите, които се успокояват от успеха си и спират да се трудят усилено. Тя е маниак на тема контрол и държи да управлява всеки аспект на своята кариера. Проверява в детайли афишите за концертите си, както и всичко, което се пише за нея в медиите. Относно музиката си е много ревнива – в дебютния й албум десет от дванайсет песни са писани само и единствено от нея.

Певицата не забравя корените си и се чувства съпричастна с проблемите в Косово. През 2016 г. с баща си създава благотворителната фондация Sunny Hill Foundation, която подпомага жителите на Косово.

Що се отнася до личния й живот, тя никога не е смятала, че това е от първостепенно значение. Около Дуа Липа постоянно се шуми за предполагаеми или действителни връзки. Сред героите са лидерът на Coldplay Крис Мартин, с когото певицата пише песента Homesick за първия си албум, и суперзвездата Калвин Харис, с когото наскоро тя изгря в One Kiss. В началото на годината благодарение на анонимен източник публиката разбра, че тя се е разделила с настоящия си приятел, фронтменът на групата Lany – Пол Клайн, след 5-месечна връзка и се е върнала при бившия си любим, манекена и готвач Айзак Кару. Но не това е най-важното за феновете й, които с всяка изминала минута са множат. А това, че Дуа не спира да твори музика и да дарява любов. Тази, от която всеки човек има нужда.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР