Как звучи усмивката? А гневът?

„Не виждам никакви препятствия в живота си,” казва едно незрящо момиче. А има толкова много зрящи, които виждат единствено препятствия.

Адриана Попова 06 February 2019

В помощ на незрящите приложението Facing Emotions разпознава емоциите, които се изписват на лицето. Достатъчно е да насочиш телефон Huawei Mate 20 Pro към лицето или изображението му, за да чуеш кратката мелодия, която съответства на конкретната емоция.

Панчо започва да губи зрението си, когато е на 10 години. Сега, 15 години по-късно, той е един от домакините в първия тъмен ресторант на Балканите „Тенебрис”. Подобна тъмнина почти не може да ви се случи в условията на днешната цивилизация, защото винаги има някакъв, макар и минимален източник на светлина. А в залите на „Тенебрис” е абсолютно непрогледно, човек не вижда дори ръката си. (Репортаж от „Тенебрис” и как се усещат вкусът на храната там четете във февруарския брой на EVA.)

Панчо Карамански е със страхотно чувство за хумор и никак не го пести. Любимото му занимание е музиката, но като малък мечтата му била да стане детектив, повлиян от романите на Агата Кристи. За един детектив обаче е важно да разчита емоциите, които се изписват върху лицата на заподозрените. Как може да го направи човек, който не вижда? И тук се намесва изкуственият интелект. Приложението Facing Emotions, което може да бъде свалено на Huawei Mate 20 Pro, може да разпознава 7 емоции – радост, учудване, гняв, щастие, тъга, презрение, отвращение, и да ги „показва” на незрящите чрез 7 различни кратки мелодии. Те са специално създадени от незрящ полски композитор, напомнят звученето на ксилофон. Панчо е един от първите, тествали Facing Emotions. Достатъчно му е да насочи камерата на телефона си към своя събеседник.

Според Евгени Митев от фондация „Синергиа”, която е в ролята на партньор при представянето на приложението, незрящите в България са между 16 и 25 хиляди. Панчо и още трима от тях са в ролята на водачи и домакини на посетителите на „Тенебрис”. В София има и друга възможност да влезете в обувките на тези момчета и момичета. „Синергиа” организира разходки из града с вързани очи.  

„Не виждам никакви препятствия в живота си,” казва едно момиче в краткото филмче за възможностите, които дава Facing Emotions. То буквално не вижда, но е ясно, че няма предвид само това. Защото има много зрящи, които виждат единствено препятствията пред себе си. И трябва да чуят Панчо или някой от колегите му, за да погледнат по друг начин на света. Като Рали, незрящото момиче с 4 езика, която танцува танго, прави шоколад и обожава да пътува по света.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР