Червеното животно в джоба

24 January 2019

Ако сте любопитни да видите какъв е „Подземният живот на червеното животно“ през очите на френския художник Франсоа Нугес, то не ви остава друго освен да влезете в ноовоткритото пространство за култура и изкуство в София - PORT A на ул. Триадица №5.

Там от 24 януари са разположени резултатите от двегодишното забавление на твореца, прерисуващ малките календарчета, популярни в България по времето на късния социализъм. Появили се през 60-те, тези снимки на усмихнати лица и райски пейзажи в завидни тиражи рекламират "спокойното настояще и светлото бъдеще". (Кой знае защо са наблягали толкова на БДЖ като символ на благоденствието – б.р.) А Нугес, който от 2015 г. живее между България и Франция, където преподава кино и съвременно изкуство, изследва чрез живописта връзката между реалността и нейните репродукции и адаптации, през 2016 стартира проекта „Подземният живот на червеното животно“.

Любопитно е от разстоянието на повече от 30 години да погледнем към еклектиката между поп и експресионизъм, изразяваща фалша на онова време, в което свободата беше в джоба ни във формата на календарче. И да го обсъдим на една кайпириня в съседния бар Макондо, в който живее все още социалистическа Куба.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР