Първата веган хотелска стая

В цялостното й обзавеждане не е използван нито един животински продукт

Елка Влаховска 28 January 2019

Лондонското студио Bompas & Parr осъществи един авангарден проект – обзаведе първата в света веган стая в хотел „Хилтън“ в британската столица. Проектът е пилотен и засега само изразява идеята на двамата дизайнери, че веган философията не е свързана само с храненето, а може да има и други измерения в начина на живот на хората.

При обзавеждането на хотелската стая не са използвани кожа, вълна и гъши пух. Как се случва това?

По-голямата част от мебелите са облечени в иновативния материал Pinatex, разработен от компанията Ananas Anam. Той е алтернатива на кожата и всъщност е направен от целулозни влакна, извлечени от отпадъчните листа на ананаса. С него са покрити диваните, възглавничките в червено и декоративните пана на стената, с бродерия по дизайн на Емили Потър. Използването точно на Pinatex има и друго послание – на Borough market, който се намира недалече от хотела, за първи път в историята на британската столица са се продавали екзотичните за онова време ананаси, докарвани с корабите.

В обзавеждането на стаята се намесват и други „веган“ решения – вълненият килим е заменен от памучен, а възглавниците за сън не са с гъши пух, а са с елда, семена от просо или бамбукови влакна. Разбира се, в тази веган концепция поднесените сладкиши и закуски са без животински произход, както са и всички продукти за почистване на стаята.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР