Катрин Деньов и Ив Сен Лоран: любов от първата рокля

eva.bg 19 January 2019

Филмовата легенда Катрин Деньов предлага на търг част от богатата си колекция тоалети с марката Yves Saint Laurent. Търгът в парижкия Christie's започва в 14:30 часа. в четвъртък, 24 януари, а онлайн аукционът -  още в сряда, 23 януари.

Любопитното е, че голямата френска актриса разпродава голяма част от личните си съкровища, а не такива, с които се е снимала в някои от емблематичните си филми (като „Дневна красавица” на Луис Бунюел, където целият й гардероб е с марката Yves Saint Laurent).

Срещата между великия дизайнер, отишъл си през 2008 г., и неговата муза се случва през 1965 г., когато Деньов, заедно с тогавашният й съпруг фотографът Дейвид Бейли, трябва да се срещнат с кралица Елизабет II. Актрисата дълго време не може да реши какво да облече за аудиенцията и Бейли й предлага да посетят младия дизайнер Ив Сен Лоран, открил своята модна марка само преди четири години. The Hollywood Reporter нарича тази първа среща между двете икони „любов от първа рокля”. Любов, която продължава цели 40 години.

Сред най-впечатляващите тоалети, включени в аукциона, са роклята от златно кадифе, която актрисата носи на церемонията по връчването на Оскарите през 2000 г., както и тази с розови щраусови пера от Оскарите през 1993 г. Някои от дрехите са намерени на тавана или в ъглите на гардероба в парижкия апартамент на звездата. А има и такива, които актрисата дава, но след като размисля си ги прибира обратно. Такова е например едно забележително палто, с което тя така и не успява да се раздели.

От Christie’s са много изненадани колко цветни дрехи е имала в гардероба си звездата, при положение, че повечето хора я асоциират с черния цвят. И още – специалистите казват, че по мащаб и богатство търгът на Деньов може да се сравнява само с легендарни аукциони като тези на Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР