Най-красивите стълбища...

...на които може да стъпи кракът ви!

eva.bg 22 December 2018

Снимка: instagram

Да, асансьорът е удобство, но доброто старо стълбище дава незаменима перспектива. Стълбищата имат не просто функционална роля, а и естетическа, като има и такива архитектурни чудеса сред тях, които имат за задача просто да спират дъха ни от възхищение. Ако се страхувате от височини, то тогава не сте на правилното място. Ако все пак височината не представлява проблем за вас, тази подборка може да ви бъде интересна: Ще ви „разходим“ през осем изключително красиви стълбища по различни точки на света. И не забравяйте да си вземете удобни обувки!

Dongdaemun Design Plaza (Сеул, Южна Корея)

Това внушително стълбище е дело на Заха Хадид, в сътрудничество с южнокорейската фирма Samoo. Творбата е една от последните за архитектите, като е разположена в Dongdaemun Design Plaza.

Ватикански Музеи (Рим, Италия)

Стълбището във Ватиканските музеи, наречено Bramante Staircase, е една от най-красивите гледки, която може да се открие пред погледа ви (особено, когато се качите най-отгоре!). То е завършено през 1932 г., като е прототип на „оригиналното“ стълбище, което носи същото име, построено през 1505 г. от Донато Браманте.

Патагония (Аржентина и Чили)

Тези дървени стъпала са направени специално за катерачи, изследващи красивата дива природа на Патагония. Страната е една от „съкровищата“ на Южна Америка със своите спиращи дъха гледки. Това е напълно задължителна дестинация за любителите на планинските преходи.

Вратата към рая“ (ZhangjiajiКитай)

Планината Тианамен, която в превод от китайски означава „Врата към рая“, се намира на 8 км от центъра на града Zhangjiaji, Китай. Местността е обявена за национален парк през 1992 г. Върхът на построеното там стълбище открива най-невероятната гледка от двете страни на природната пролука, широка над 131 метра.

Chand Baori (Абханери, Индия)

Постройката е направена между 800-900 г. пр. н.е. и е една от най-старите и атрактивни забележителности в северозападна Индия - и по-точно – в селището Абханери. Структурата има 3500 стъпала, намиращи се над 30 метра под земята.

Стълбищата в Санторини (Санторини, Гърция)

Гръцкият остров, разположен в средата на Егейско море, е известен с възхитителните си гледки, както и с белите си сгради, построени върху скалистия бряг. Всички тези постройки, разбира се, разполагат със стълбища, откриващи невероятен изглед към морето.

Център „Жорж Помпиду“ (Париж, Франция)

Центърът „Жорж Помпиду“ в Париж е проектиран от архитекта Ренцо Пиано през 1970-те години. Там са разположени няколко културни институции, сред коитоНационалният музей на модерното изкуство (Musée National d'Art Moderne), който е най-големият музей за модерно изкуство в Европа. Сградата, включваща стълбището, което гледа към улицата, не крие екзоскелета на конструкцията.

Кралски дворец във Вюрцбург (Вюцбург, Германия)

Построен в средата на 18 в., дворецът във Вюрцбург (Würzburg Residence) е образцов представител на бароковата архитектура. Между изящните помещения има сводесто стълбище, намиращо се под една от най-големите фрески в света, дело на италианския художник Джовани Батиста Тиеполо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР