Спектакълът „Мовименто/Вариации”: Животът е движение

За жените, космоса, вирусите, финансовите пазари, #MeToo и Илън Мъск - спектакълът „Мовименто/Вариации” на режисьора Гергана Димитрова с последно представление за 2018 г. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Датата – 10.12.2018 г.

eva.bg 06 December 2018

Текстовете, от които е вдъхновен и изграден необикновеният спектакъл „Мовименто/Вариации”, са написани от четири жени с различна националност и различни творчески интереси – българките Здрава Каменова (драматург, носител на „Икар”2012 г. за пиесата си „Праехидно”) и Мариана Събева (драматург, сценарист и преводач), германката Улрике Сиха (писател и режисьор) и британката Ив Лей (драматург). Към тях прибавете и интервю с българския хореограф Галина Борисова, превърнато също в част от спектакъла. Концепцията на „Мовименто/Вариации” е изцяло авторска и е дело на режисьора Гергана Димитрова, възпитаничка на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и на берлинското театрално училище „Ернст Буш” и носител на „Икар” за режисура за вече споменатото представление „Праехидно”.

Текстовете са болезнено актуални и в тях пулсират всички теми, проблеми и дискусии на момента, в който живеем. Не на времето, а именно на момента, защото всички текстове са написани през 2018. Тяхната злободневна енергия, публицистичният им хъс преминават през творческата лаборатория на тримата актьори на сцената – Елена Димитрова, Красимира Кузманова – Кокран и Тони Карабашев, на сценографа Елена Шопова и автора на музиката Павел Терзийски. Всички те дават живот на този наистина провокативен и като форма, и като съдържание спектакъл, посветен на Негово Величество Движението, разгледано във всички възможни аспекти. Движението на тялото, на мисълта, на идеите (именно тук са рефлексиите, свързани с актуални феномени като #MeToo и дейността на предприемача и милиардер Илън Мъск), на времето, технологичното развитие, информацията, стоките... „Movimento” е италианска дума и, както вероятно се досещате, означава „движение”.

Дата: 10.12.2018 г.

Място: ДНК - пространство за съвременен театър и пърформанс.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР