Чешкият слон

История на дизайна от сърцето на Европа от 1900 до 2000 г.

Адриана Попова 10 December 2018

Снимка: Иво Чупетловски

Стъкло и кристал – за повечето българи това е лицето на чешкия дизайн. Но освен художествено стъкло и изящен кристал на изложба в Чешкия център любопитните ще могат да се запознаят с кубистичния слон детска играчка от 1930 година, непромокаемата ваза ботуш от 2003 г., порцелановия свещник длан и още любопитни артистични творения, създадени от ръцете и въображението на знакови за Централна Европа майстори.

"Историята на чешкия дизайн. От кубизма до 21 век" е пътуваща изложба, подготвена съвместно с Музея за приложни изкуства в Прага по повод 100-годишнината от създаването на Чехословакия. Може да я разгледате до 10 януари в Чешкия център на ул. „Раковски“ 100 в София. След България изложбата ще продължи към Милано и Будапеща и ще приключи през 2019 г. в Мюнхен.

А слонът играчка, освен че е нашият фаворит, спокойно би могъл да бъде емблема на изложбата – той е малък, защото идва от една неголяма държава, и е син – защото въображението не признава граници, модерен е с формата си, защото чехите някак си винаги са успявали да бъдат в модерността, и, не на последно място, няма опашка - като добре разказана хумористична история, идваща от сънародниците на Хашек и Чапек.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР