За красива градска среда

Амбициозният проект Secret Gardens на BLD съчетава изконни принципи и ценности от строителството на Стара София с последните иновации, модерни технологии и материали от съвремието и бъдещето

05 December 2018

Стилизирана част от метална порта на къща – като онези, които са били вход към градината пред дома на старите софиянци – символът на Secret Gardens не е избран случайно. Той е неразделна част от идеята, която проектът представя: да покаже, че е възможно да живеем така, както искаме, в собствения си град.

Голямата обща градина, както и частните, принадлежащи към всеки имот на кота нула, са основен акцент в Secret Gardens. Комплексът е изграден с вложено богато и стилно озеленяване, с каквото малко сгради в централната част на столицата могат да се похвалят. В един от най-аристократичните квартали на София – Лозенец, на ул. Галичица 33, комплексът от затворен тип е замислен с идеята да създаде атмосфера на спокойствие и изискан лукс.

Проектът се отличава с редица съвременни решения и идеи, като соларни панели за електрозахранване в общите части и градините, отоплени гаражи и подгряване на откритите тераси, просторно лоби със свежи цветя, висок клас топлоизолация, както и висококачествени материали, вложени в цялостното строителство. Съобразено с последните тенденции и съвременни технологии е и цялостното решение за климатизация с термопомпа, вместо обикновени климатици.

Жилищата в Secret Gardens, 87 на брой, са проектирани да бъдат място, в което семействата да открият своя дом. Високите тавани създават усещане за простор, а кухните към дневните стаи могат да бъдат обособявани като отделни помещения, което внася допълнителен щрих към семейния уют. Акцентът при терасите към отделните жилища е мащабът, както и изгледът към Витоша, което ги превръща в незаменима част от дома, място за релакс след дълъг ден.

Всяко жилище в Secret Gardens не е просто апартамент, а дом, който олицетворява мечтите, осигурявайки комфорт, стил и премерен аристократизъм. Дом, разполагащ с най-модерните системи, които улесняват живота в градска среда, и в който човек се прибира с желание и чувство на гордост. Да открие човек подобно място в София е истинско предизвикателство.

Добра кауза

Като социално отговорна компания BLD създава инициативата Building Differencе – социално-образователна платформа, с която цели облагородяване на градската среда в близост до инвестиционните си проекти. Тя се развива във времето и в мащаб, търсейки мненията, вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации, студенти и институции. Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани и експерти за създаване на нови споделени места в няколко междублокови пространства в квартал Лозенец. След анализи на квартала, усилена подготовка и проектиране студентите от Студио Прожектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) представиха изработените от тях прототипи на градски мебели за квартал Лозенец на специално организирана дискусия. Градските мебели бяха изложени в Университета по архитектура, строителство и геодезия, като по този начин гражданите можеха да ги разгледат, да разберат повече за проекта и да дадат обратната си връзка преди монтажа им на избраните две локации в квартала.

„Целта на тази програма е студентите да бъдат извадени от стерилната обстановка на академията, да бъдат близо до хората и оценките им да не бъдат просто цифри, а реална обратна връзка от гражданите. Точно в тази си роля ние като архитекти трябва да се опитваме да бъдем медиатори между различни социални групи и мнения“ – обобщи дискусията арх. Николай Давидков.

„Процесът по реализацията на инициатива като Building Difference е дълъг, несигурен и рискован, но също така носи голямо удовлетворение, тъй като се отразява позитивно на много хора – коментира изпълнителният директор на BLD Димитър Савов. – От една страна са студентите, които имат нужда от реални практически казуси. От друга страна е местната общност, която има възможност да участва активно със свои идеи в облагородяването на средата в квартала и създаването на нови места за общо ползване. Нашият бизнес черпи вдъхновението си от този процес и цели да направи града по-красив и функционален за всички“.

Проектът се реализира с доброволния труд на студентите и хората от квартала, а неговото финансиране и координация са осигурени от BLD и подкрепени от район Лозенец. Първото издание на инициативата влиза в официалния образователен план на първокурсниците в специалност „Архитектура“ към УАСГ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР