защо да свалям скалпа, за да сложа спирала

Д-р Ильо Стоянов е супер колоритна и неординерна личност.

22 October 2005


 
Не защото е облечен в Армани или хобито му е лов. Или пък прилича на личния пластичен хируг на някоя холивудска звезда. А защото така образно разказва, че дори да сте върли привърженици на естественото стареене, ви се приисква на секундата да легнете под ножа. Галантен във всяко отношение, не обича думата стареене, особено в разговор с дама, била тя пациентка или журналистка. Достатъчно откровен е и като нищо може да ви избие от главата идеята за тотална промяна. Просто защото смята, че и без операция е възможно да се постигне добър резултат. Закалката като кардиохирург (6 г.) му е от полза при стажа в пластична клиника в Прага (3 г., и то като лекар) и в Англия. Едва след това учи за специалност у нас. Вместо да си дава парите за скъпи коли и за dolce vita, влага средства в... оборудване - ултразвуков липосуктор и ендоскопски инструментариум. Не е тайна, че много от колегите му го недолюбват. Но липсата на диплома засега (на практика докторът е преминал курса на обучение за пластично-възстановителна, реконструктивна и естетична хирургия и през декември ще се присъедини към официалното братство) не се отразява на популярността му сред софийския хайлайф.

От интервюто ще разберете сензационни подробности директно от кухнята. Имат ли лимит инжекциите ботокс и кога кожата става "восъчна"? Защо го наричат мистър Ендоскоп? Как 2 часа след липосукция пациентките му шофират. Как се прави вирнато дупе, на което може да се сервира кафе. Може ли имплантантите в бюста да се вкарат през пъпа? Каква е истинската им цена? Що е то пълна българска порнография.

Достатъчно, за да получите отговор на съдбоносния въпрос: To be or not to be?

подмладиха ли се анти-ейджинг операциите? Схващането отпреди 10 г., че жената трябва да е поне на 40, е остаряло. Възрастовата граница се измести надолу. Кожата започва да проявява белези на отпускане и умора (не обичам термина стареене) след 35 години при жените и след 42-45 години при мъжете.

значи обичате да работите 35-годишни? Защото кожата има резерви и резултатът е много добър, дори отличен. Изключено е да се получи при 70-годишна жена с отпусната кожа без регенеративни способности. Докато дори и при 40-годишните само с лазер, химичен пилинг или мезотерапия може да се постигне т. нар. вътрешно подмладяване, т.е. да се изгради собствен колаген. Жените не трябва да се страхуват от ранното започване на естетичните процедури и леки операции от рода на ендоскопски лифтинг (през малки разрези в окосмената част на скалпа се влиза ендоскопски и тъканите се повдигат, без да се реже излишната кожа - б.а.).

какво тогава не препоръчвате? На млади жени до 35 години - инжектиране на токсин на ботулизма. Това не е само мое мнение, а и на други колеги от чужбина. На 6-7-ата инжекция с ботокс мускулите атрофират на 30-40%. Инжектирането му в основата на нервните окончания също е много опасно. Може да се парализира цяла група мускули. Доста колеги в България обаче го правят. Не препоръчвам и филърите за попълване на бръчки, защото не ликвидират причината, довела до образуването им. По мои наблюдения, въпреки че фирмите производителки дават по-голям срок, на третия месец ефектът изчезва.

по какво може да се познае наркотичната зависимост към ботокса? По восъчната кожа. Тя изглежда лъскава и неподвижна, точният термин е марморирана (няма нищо общо с мрамора - б.а.), т.е. мъртвешка. Освен това ботоксът не е евтин. Да се блокира едно чело с "пачия крак" или "кокоши", както му казват американците, отива 1/2 флакон Dysport (единствения препарат, разрешен у нас - б.а.), което излиза към 350-400 лв. Като прибавим и цената на услугата, стойността нараства на 600 лв., а ефектът е временен. Аз мога да направя челото ендоскопски за 1800-2000 лв. и резултатът ще трае поне 7-8 години. Още 1-2 колеги у нас работят ендоскопски лифтинг, но нямат пълния набор инструменти.

вярно ли е, че в някои клиники фиксират тъканите при ендоскопския лифтинг с хирургично лепило? Ако ставаше с лепило, нямаше да купувам специалните винтчета, които се резорбират от организма. Те се завинтват за черепа със специална отвертка, 6 бр. струват 400 евро. След 160-180 дена се резорбират. Предпочитам да работя обаче с винтчета, които не се резорбират, защото държат по-дълго.

обикновено едноскопският метод се използва за горната 1/3 на лицето. Може ли да се приложи и при долните 2/3? Нарича се cheek (буза - от англ.) лифтинг. Влиза се през малък разрез между горната устна и венеца, тъканите се отлепват от костта и се повдигат 3-4 мм нагоре, като се моделират нови изразени скули. В резултат изчезват бръчките, тръгващи от носа покрай устата. Методът се комбинира с промяна формата на окото. Прави се т.нар. бадемовидно око. По ендоскопски начин може да се опъне кожата на шията и да се изгладят бръчките.

скулите не могат ли да се повдигнат с имплантанти? Ако жената е по-млада и има запаси от тъкани, се прави cheek лифтинг. Когато е на 48-50 и тъканите са изконсумирани, се слагат имплантантите. Затова ви казвам, че трябва да се оперирате на по-млада възраст, а не да чакате съвсем да увиснете.

техниката Mask Lift не е ли по-добра? Не бих казал. Прави се един разрез в окосмената част на скалпа от едното ухо до другото. Целият скалп се сваля до основата на носа и веждите. Костите на орбитите, които също стареят, се остъргват и скулите се оформят с подложки. После скалпът се връща и излишната кожа се изрязва. Защо да свалям скалпа, за да сложа спирала на миглите, след като мога да го направя ендоскопски? Първо, методът Mask Lift е страшно травматичен, второ, при 80-90% от случаите в областта на разреза косата опадва (около 1 см в ширина) поради лошото хранене на корените.

май ендоскопът ви е любим инструмент? С него влизам в тялото на човека, между структурите, между мускулните влакна, между мастната тъкан. Това дава огромно предимство. Не случайно всички водещи хирурзи в света работят само с ендоскоп при лифтинг на веждите, на лицето и при ринопластика. Защо трябва да стресирам пациента, след като мога да го направя по-безболезнено?

притежавате най-мощния апарат за ултразвукова липосукция. Това ли е причината да сте привърженик именно на този вид? При ултразвуковата липосукция от съществено значение е апаратът. Повечето машини в София са отпреди десетина години и не вършат работа, защото са двуетапни - първо разбиват мазнините с ултразвукова канюла, а ги изсмукват с обикновена, аспирационна. При така направената операция има реална опасност част от съдържанието на мастните клетки да остане в тялото и да предизвика сериозни проблеми, например появата на бучки с течно съдържание. Докато моят апарат е едноетапен. Цената е 700 лв. на участък плюс 500 лв. за анестезия.

не е ли малко висока цената на анестезията? Работя с много скъпи упойки. Но пък след 2 до 3 часа пациентът става без никаква болка, пали колата и си тръгва.

много от колегите ви не харесват повърхностния метод на проф. Гаспароти. Защо? При повърхностния метод (независимо дали с ултразвук или с аспирация) не се навлиза дълбоко в мастната тъкан, както обикновено се прави, а мазнините се премахват слой по слой. Така не само се отстраняват локалните натрупвания, но и се моделира контурът на тялото. Оттук и терминът липоскулптура. Лекарят трябва да има много голям опит. И второ, школата в България по принцип не приема този метод. Аз съм обучен в чужбина, но не от самия професор Гаспароти. Работя от ‘96-97 г. и ултразвукова и аспирационна липосукция, въпреки че предпочитам първата. Тя е по-повърхностна и рискът да се получат неравности и втвърдявания е минимален. Освен това не застрашава живота, тъй като не наранява съдовете. Гафовете, които станаха в България, са няколко, не е само този в Пазарджик. Вторият минус на класическата аспирационна липосукция са отоците - човек не може да прецени къде колко мазнини е изтеглил. След като отоците изчезнат, се получават хлътвания. Затова правя и нея по повърхностния метод на проф. Гаспароти. Другият съществен момент е дебелината на канюлите. Винаги работя с тънки 2- и 3-милиметрови. Затова при липосукция на корем ми трябват 45-50 минути да го оформя и после още 2 часа го доизглаждам.

виждала съм много жени с неравности след липосукция. Може ли да се заличат? При ултразвуковата липосукция дори не се налагат никакви лимфодренажни масажи или дренажи за премахване на хематоми. Наблюдава се лека промяна на чувствителността на кожата, която с времето отзвучава. Широко рекламираните антицелулитни апарати могат само леко да изгладят неравностите, но на хематом, заседнал в дълбоките слоеве, не могат да повлияят.

къде отиват разбитите с антицелулитните апарати мазнини? Изхвърлят се по естествен начин от организма ли? Абсолютен мит е. Невъзможно е сам организмът да изхвърли т.нар. олио (т.е. съдържанието на деструктурираната мастна клетка - б.а). Това може да стане единствено с аспирация.

какво става с излишната кожа? Свива ли се, или се прави лифтинг?
При ултразвуковата липосукция на ръце при жени под 50-годишна възраст например, ако кожата е запазила еластичността си, тя се събира. В противен слачай се налага лифтинг. Хубавото на ултразвуковата липосукция е, че с дразнене на кожата отвътре се предизвиква по-добра свиваемост. Лифтинг на бедрата се прави при загуба на тегло над 20 кг. Там кожата е много мека, няма структури, които да я свързват с мускулите.

а при дупето? Предпочитам да не правя лифтинг, за да няма разрези. Обработвам го с ултразвуковия липосуктор по метода на Гаспароти и заличавам "банана" (гънката под него - б.а.). После правя липофилинг. На два етапа инжектирам мазнините под кръста, за да се получи извивка. По този начин дупето изглежда повдигнато, а бедрата удължени. Преди това се постигаше със силиконови имплантанти. Но се оказа, че дамите срещат затруднение със сядането поради постоянната травма на мястото. Не може с канюла за липосукция да се прави липофилинг. Трябва специална, за да не се наранят мастните клетки и присадката да се задържи по-дълго. Центрофугата също е специална и отслоява негодните клетки. Разковничето е да се инжектират живи клетки. Много колеги го правят грешно - или инжектират мазнини, примесени с кръв, или ги прецеждат през... цедка. Пълна българска порнография.

каква е разликата между абдоминопластиката и лифтинга на корема? Едно и също е, но правилният термин е липектомия, защото не се прави пластика на коремните мускули, а само изрязване на мастната тъкан заедно с кожата. Ако отдолу мускулите са раздалечени, тогава се събират. Това вече е абдоминопластика. Прави се при слаба коремна стена, след бременност или рязко отслабване. Правил съм едновременен лифтинг на корема и гърба (кожата се реже около кръста и се изпъва надолу), но не съм доволен от резултата. Просто защото съм върл противник на големите белези. При този вид операции се прекрачва прагът на естетиката. Затова поставям имплантантите в бюста или под мишниците, или през ареолата най-много през 3 см разрези. Никога под гърдите, защото се виждат.

на Запад нашумя техниката Tube, при която имплантантите се вкарват през пъпа. Не през пъпа, а през пъпната ямка. С тръба се прави V-образен тунел към двете гърди, вкарват се торбичките и на място се раздуват. Присъствал съм на 2 такива операции в Англия.

торбички ли!? Става въпрос за имплантанти с водно-солеви разтвор. Не може през 1 см разрез да се вкарат 500 кубика силикон. Техниката позволява поставяне на имплантантите както над, така и под гръдния мускул. Прави се под ендоскопски контрол, иначе рискът е много голям. Когато е под мускула, се изисква солиден инструментариум. Вече съм поръчал апаратурата от Германия. Докато пристигне, междувременно ще изкарам курс при проф. Мюнкер, който работи по този метод.

не е ли малко сложно през пъпа? За сметка на това не остава никакъв белег. Техниката е предпочитана от манекенки и еротични модели, които се снимат на живо. В списанието във фото шопа снимката се обработва и се маха белегът.

кой е най-новият хит сред имплантантите за бюста? Не крия, че съм фен на тези на фирма Мак Ган (у нас се продават още на Ментор и Евросиликон - б.а.). Повърхността на имплантантите е кадифена, като от микрофибър, което помага по-добре да се захващат за тъканите и изключва възможността да се образуват капсули или втвърдявания. Освен кръгли и капковидни (т.нар. анатомични) фирмата предлага и трети вид с 3 различни вида гел, подходящ за "изконсумирани" гърди. С една от разновидностите на кръглите - високопрофилната, т.е. тясна основа и голяма височина (има и нископрофилни), се постига желаното пищно деколте. Последният хит от кръглите е Soft Tоuch. На пипане се доближават до естествената тъкан, много по-меки са от останалите и са подходящи за много слаби жени, при които мастната тъкан не може да покрие имплантанта.

известен сте с това, че давате фактура за стойността на имплантантите. Колегите не ви ли се сърдят? В едно списание публикувахме цените им, беше голям фурор. Всички колеги ми се разсърдиха. Не може за имплантанти, които струват 900 евро, да се вземат 1600. Дори имаше случай, когато цената от 600 скочи на 2600. И пациентките плащат. Като няма информация за реалната цена нито по медии, нито в Интернет... Против това съм да се вземат малко пари за операцията, а да се надува цената на имплантантите. На Запад колегите казват: "Имплантантите струват еди колко си, (упойката е отделно), за труда си искам толкова и толкова".

как може да се премахне белег от травма? Белегът от травма трябва да "узрее", т. е. да отлежи минимум 6 месеца от зарастването на раната и едва като се формира окончателно, да се отстрани с операция. Междувременно се назначава възстановителна терапия - масаж, ултразвук плюс козметични средства. При операцията белегът се "създава" отново - променя се посоката му и се прави по-тънък и незабележим. При по-леки случаи, ако белегът е релефен, т.е. над повърхността на кожата, се изглажда с лазер.

най-необичайната операция, която ви се е налагало да правите? Преди време в Прага оперирах 2 момичета, еротични модели, които се снимаха в порно филми в Германия. Те пожелаха да им коригирам малките срамни устни и да им направя ултразвукова липосукция на пубиса (Венериния хълм - б.а) и на големите срамни устни. Това се прави, за да са по-изразени и естетически издържани външните полови белези и да се оголи клиторът с цел по-голяма наслада по време на секс. Тогава ми се видя доста странно, но днес вече не се учудвам на нищо.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР