Когато смартфонът измести фотоапарата

Заповядайте на еднодневна изложба на мобилната фотография

09 November 2018

Снимка: Дилян Марков

На 13 ноември в Галерия “Сан Стефано” се открива изложба с 30 избрани и отпечатани фотографии, направени с Huawei устройства.

Ще видите любими кадри както на известни български фотографи като Вера Гоцева, Темелко Темелков, Дилян Марков и Васил Николов, така и на водещи български журналисти. Ще бъде показана и снимката, която победи в категорията Check-In на регионалния конкурс Huawei Next Image Awards - заснета е с P8 lite от Емил Главанаков от Варна.

"Мисля, че мобилната фотография ще става все по-популярна, тъй като хората обичат да улавят специалните за тях моменти и да ги споделят с другите. Вижте например колко популярен е Instagram. Сякаш изведнъж се оказа, че всеки от нас има какво да покаже. Хората виждат красотата на света около себе си и искат да я задържат във възможно най-голяма степен. В тази връзка смартфоните стават все по-важен инструмент не само за любителите, но и за професионалните фотографи. Мобилната фотография има потенциала да играе много важна роля в нашето изкуство", сподели преди време в интервю за EVA именитият фотограф Томас Лазар.

Изложбата включва още селекция от кадри, предоставени от членове на Facebook групата Huawei Bulgaria Mobile Photography, както и избрани кадри сред над 6000 снимки от България, участвали в летния регионален конкурс Next Image Awards. Освен фотографски принтове, високотехнологичната изложбена зала на Галерия „Сан Стефано“ ще покаже и мултимедийна изложба на още над 20 кадъра, участващи в еднодневния магичен свят на мобилната фотография.

Изложбата е със свободен вход и ви очаква на 13 ноември от 11 до 18 часа на адрес ул. Сан Стефано No 22.

"Всяка снимка показва душевността на фотографа. Точно това я прави специална. Със сигурност не можеш да направиш една и съща снимка два пъти – светлината ще се променя, моделът ще се движи... Бих посъветвал хората, които искат да се занимават с фотография, да не мислят твърде много за техниката, тъй като това може да блокира творческия импулс. Най-добрият подход е да опитате да усетите атмосферата и да запечатате емоциите, които изпитвате в този момент. Най-въздействащите изображения са трудни за описване. Те използват силата на символите и оказват влияние на подсъзнателно ниво", казва още Томас Лазар. Мислете за това, докато разгелждате изложбата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР