Магичните градини

Създавани с въображение и любов, отглеждани и обгрижвани с десетилетия, а някои дори с векове, красивите европейски градини примамват посетители от цял свят

eva.bg 03 June 2020

Градината на Клод Моне
Целия омагьосващ цикъл картини с водни лилии Клод Моне е рисувал в нормандската си градина. Великият импресионист е един от малкото художници в света, който се увлича от градинарство. Днес можем да видим как природата оживява в изкуството.

Още с наемането на къщата в Живерни, на 75 км западно от Париж, Клод Моне проектира ландшафтния дизайн с цветята и растенията, които ще украсят пространството пред вратата. Той залага на симетрията, перспективата и ярките цветове. Алея с арки от рози води към дома.

Съвсем различна е атмосферата в градината с лилиите. След десет години обитаване художникът купува имота, разширява го с парцел отвъд пътя, където тече малко поточе и прави приказен кът с малко езеро, над което вие дъга японски мост. Над многобройните водни лилии върбите надвисват зелени клони, а глициниите пръскат фин аромат. Художникът е обичал да съзерцава играта на светлините и сенките в този кът и да рисува. За създаването на тази т.нар. японска градина с извивки и асиметрия, омагьосващи окото, Клод Моне е положил много усилия и упорство. Известен е фактът, че е преодолял съпротивата на съгражданите, които смятали, че растенията са отровни и ще заразят водата. За взискателния му нрав говори и това, че художникът сменя седем градинари, докато открие човека, който ще се грижи добре за растенията и цветните композиции. Сега къщата с градините и езерото с водните лилии се управлява от Фондация „Клод Моне“ и е отворена за посещения.

Градините „Боболи“
Търсачите на история, изкуство и ландшафтен дизайн, съчетани в едно, ще открият своето място в градините „Боболи“ във Флоренция. Непосредствено зад Палацо Пити, те са създавани в продължение на векове. Многобройните скулптури в тях, дело на известни ренесансови творци, датират между XV и XVIII век. Едни от най-впечатляващите са „Къпещата се Венера“ на Джамболоня и „Парис и Елена“ на Винченцо де Роси. Освен скулптурите и пещерите с изкуствени сталактити, градините разгръщат феерия от цветове и обилна зеленина в перфектна симетрия. Една от най-приятните за разходка алеи е обградена с кипариси и е с каменни пейки за сядане.

Градините на Вила д’Есте
На 30 километра от Рим, в Тиволи, са италианските градини, обявени през 2007 г. за най-красивите в Европа. С изобилието си от статуи, изкуствени пещери, водопади, фонтани и водни каскади, композирани в спиращи дъха ландшафтни картини, те са част от световното културно-историческо наследство в списъка на ЮНЕСКО. Тук италианският бароков стил в създаването на паркове е в целия си блясък и великолепие. Шоуто на водата е зашеметяващо и непременно трябва да се види, чуе и усети. Най-силно вълнува въображението фонтанът на Нептун, който излива вода в серия от каскади. Не са за пренебрегване и други творения, като фонтаните „Сибила“, „Пегас“, „Европа“, както и „Големият бокал“ и „Орган“, дело на известния скулптор и архитект Бернини, наричан в Италия „магьосника на барока“. Най-умиротворяващото място в градините на Вила д’Есте е композицията на стоте фонтана, където водата избликва от тесните гърла на подредените в редица гаргойли (водоливници с гротескни изображения на хора или животни).

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР